Így a Titanic a korábbi költségvetésének több mint harmadától esett el, ám ennek ellenére nem engednek a minőségből, csupán a mennyiségből. Illetve a Titanic pillanatnyilag nem tudja felajánlani a fesztivál fődíjával járó tízezer eurós jutalmat sem. Ugyanakkor a Titanicot támogató külföldi kulturális intézeteknek, külképviseleteknek és követségeknek köszönhetően a fesztivál programjában idén húsz ország 52 alkotása szerepelhet, és számos filmmel együtt az alkotók is hazánkba érkeznek.

Újdonság, hogy idén először önálló szekciót alkotnak az ír filmek Zöld Sziget címmel. Köztük szerepel például egy poszt-apokaliptikus film, a totális társadalmi összeomlás után játszódó Száz reggel. Az emberi civilizáció bukásának okai mindvégig rejtve maradnak, nincsenek zombik, sem armageddon, a feszültséget mégis vágni lehet, ahogyan egy egymásra utalt, összezártan élő embercsoport igyekszik megőrizni a civilizáció utolsó foszlányait.

Szintén érdeklődésre tarthat számot egy Tarantino stílusát idéző krimi-vígjáték, a Perrier vérdíja, amelyben egy kisstílű szélhámos kerül összetűzésbe a dublini alvilág egyik nagykutyájával. Kénytelen menekülőre fogni a dolgot, de némiképp hátráltatja, hogy vele tart az öngyilkos hajlamú szomszédlány és más okból halni készülő apja is. A feszes tempójú, akciódús alkotás vaskos humorát és a dublini szleng hetyke nyerseségét egy titokzatos narrátor ékesszóló filozofálgatásai ellensúlyozzák.

Az Extrém Ázsia című szekció pedig a japán filmek bizarr világába és a koreai fekete humorba kalauzol, illetve látható lesz egy XV. században játszódó dél-koreai alkotás is, amely az ázsiai történelmi kalandfilmektol megszokottan bővelkedik a látványos harci jelenetekben.

A kínálatban emellett több magyar érdekeltségű film is látható, mint például a Budapestesen forgatott, dán-magyar koprodukcióban készült Juan, amely a Mozart Don Giovanni címu operájának 21. századi környezetbe helyezett filmváltozata. Vagy a brit Sex & Drugs & Rock & Roll című film, amely a legendás Ian Dury életét dolgozza fel. A brit punk és új hullám meghatározó alakja gyermekbénulás miatt egész életében sántított, ennek ellenére a poptörténelem egyik legkarizmatikusabb előadójaként tartják számon. Alakítója pedig egy nem kevésbé karizmatikus brit színész, Andy Serkis, akinek hangja és mimikája keltette életre a Gyűrűk ura-trilógiában Gollamot.

Mások mellett persze idén is lesz a Francia zátonyok, az Északi fények, a Zene mindenkinek és a Filmdokk című szekció, a vetítésekre pedig ezúttal is a hagyományos helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, az Örökmozgóban és a KINO-ban kerül sor.