2010 első két hónapja újra bizonyította, hogy Veres Jánosból kiváló reklámarc lenne. Miként Gyurcsány Ferenccel, úgy az ő szerepeltetésével is szinte minden, a balliberális oldal ellen indított politikai kampány sikeresebbé tehető. Ennek egyetlen oka van: ahogy egykori felettese, úgy az ő életútjában és személyiségvonásai között is megtalálhatók azok az elemek, amikkel ma már az egész ország a szocialista kormányzást és politikusokat azonosítja.

Nemrég egy bulvárlap birtokába jutott egy fénykép, amelyen a Kínához tartozó Makaó főutcáján sétáló Veres, aki jelenleg kormánybiztosként a keleti kapcsolatokért felel és titkárságvezetője, Dobolyi Alexandra volt EP-képviselő, az európai szocialisták Kínáért felelős elnökségi tagja látható. Jeles évfordulót ünnepeltek, tíz éve csatolták vissza a várost az ázsiai államhoz. Habár egyiküknek sem erőssége a tények tisztelete (Veres például az államháztartás 2006-os tervszámairól hallgatott hónapokon keresztül az országgyűlési választásokat megelőzően, Dobolyi korábban az életrajzában tüntetett fel valótlanságokat), sokakat meglepett az a kommunikációs káosz, ami az eset nyilvánosságra kerülését követően kialakult.

A két politikus hivatalos státusa körül felmerülő és a többi ázsiai (mongóliai, sanghaji) útjuk hasznosságára vonatkozó kérdéseket nem említve, csak az utazás költségeivel kapcsolatban öt különböző verzió merült fel: azok egy részét az MSZP, vagy az európai szocialisták, vagy a kínai kommunista párt büdzséjéből, esetleg közpénzből finanszírozták, esetleg Veres saját pénzen utazott. A válasz a szűkszavú és egymásnak ellentmondó reakciókból kiindulva valahogy így fogalmazható meg: a legtöbb ázsiai útjukat közpénzből fedezték, de előfordulhatott, hogy Veres, az MSZP és a kínai kommunisták fizettek egyes utakat, így a makaóit. Továbbá, Dobolyi nagyon szerette volna, ha az európai szocialisták is részt vállalnak a költségekből.

A világutazó

Brüsszel, London, Moszkva vagy Sanghaj? Veres Jánosnak voltaképpen persze mindegy. Akart ő már Kovács László utódja lenni az unió fővárosában, sőt el is várta, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök őt jelölje EU-biztosnak, miután az MSZP-elnökség által összeállított listán is ő szerepelt az első helyen. Ismert, végül Andor László kapta meg a posztot. A Pénzügyminisztériumból való távozása után a keleti ügyekért, így a Moszkvával való kapcsolattartásért felelős Veres még decemberi útja előtt újabb pofont kapott: a kormányfő Oszkó Péter pénzügyminisztert nevezte ki az Orosz–Magyar Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság magyar tagozata új vezetőjének.

Ahogy a parlamenti választások időpontja vészesen közeledik, egyetlen kiút maradt: London. A helyzet pikáns, hiszen klasszikus hatalomátmentési kísérletről van szó. Bajnai Gordon már jelölte ugyan az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alelnöki posztjára (egyszerű igazgatósági tagként az új kormány visszahívhatná), de erre még a bank elnökének, Thomas Mirrow-nak is rá kell bólintania. A döntés azért is sürgős, mert rövidesen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megrendülhet Veres hatalma. Vezeti pártja megyei listáját, de a népharag legkésőbb az önkormányzati választások időpontjára kisöpörheti a szocialistákat ebből a megyéből is.

A politikai bozótharcos

Veres János számos alkalommal került összetűzésbe a médiával és fideszes politikusokkal. Varga Mihállyal az Országgyűlésben, Mádi László szintén fideszes politikussal a Népszabadság hasábjain vívott emlékezetes csatákat, a HírTv riportereivel és kameráival testi kontaktusba is lépett, sőt a mai napig azzal vádolják, hogy kábítószert csempésztetett az ügyeit firtató riporterek autójába. Írásai 2008-ban elárasztották a balliberális sajtót, harcos ideológusként védve pártja és a kormány gazdaságpolitikáját.

A harcokból családja sem maradhatott ki: rendezvényszervező fiait és üzlettársaikat az a vád érte, hogy megzsaroltak egy büfést, felesége, a szintén parlamenti képviselő Szabó Éva pedig a Balközép című lap tudósítása szerint tavalyelőtt nem kevesebbet állított, mint hogy vannak anyák, akik a magasabb összegű segélyhez jutásért gyógyszereket szednek, hogy így sérült gyereket szüljenek. Hiába hangsúlyozta aztán mind az MSZP-lap, mind a képviselő, hogy csak egy szóbeszédet ismertetett az MSZP-frakció egyik munkacsoportjának ülésén, a romákat egy szóval sem említve, a mondat kísértetiesen emlékeztetett az edelényi fideszes polgármester, Molnár Oszkár hasonló tartalmú kijelentéseire.

Van azonban, amikor már a szómágia sem segít. A volt tárcavezető és a Népszava nemrégiben jogerősen pert vesztett a Fidesz elnökével szemben, mert megsértették Orbán Viktor személyiségi jogait. „Ha Orbán Viktornak lehetősége lenne rá, biztosan ellopná ezt a pénzt” – ez volt az az IMF-hitel kapcsán elhangzott freudi Veres-mondat, amiért beperelték és vesztett.

Az illuzionista

A fizetendő pénzbírságtól függetlenül a tény tény marad: Verest komoly ügyben még soha nem marasztalta el semmilyen hatóság. Kivágta magát a Kabai Károly-ügyből (korábbi üzlettársát adócsalás miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és egyes dokumentumok arra engednek következtetni, hogy akkor is történhetett számlahamisítás, amikor még Veres is bent volt a cégben), és kérdéses, hogy lesz-e számonkérés a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet épületének ügyében. Ezt áron alul adták el, több milliárd forint kárt okozva a magyar államnak, és felmerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt felügyelő pénzügyi tárca és annak akkori vezetője, Veres János felelőssége.

Leperegtek a szabolcsi politikusról az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Emfesz ügyvezető igazgatójának vádjai is. A sikkasztás gyanújával tavaly novemberben őrizetbe vett Góczi István többek között azt állította, hogy Veres többször is beavatkozott az Emfesz körüli, nagy port felverő tulajdonosi vitába. Hiábavalónak bizonyultak a Fidesz erőfeszítései is, hogy újra elővegye az államháztartási adatok állítólagos meghamisítási ügyét. Február elején az ügyészség másodszor is elutasította a Gyurcsány Ferenc és Veres János ellen tett feljelentést.

Van persze olyan eset, ahol nincs is szükség feljelentésre, legfeljebb a jó ízlésbe ütközhetnek egyes tettek, a jogszabályokba nem. Ilyennek nevezhető az, hogy az állam tavaly összesen mintegy 148 millió forintot költött miniszterei és államtitkárai külön jutalmaira és egyéb juttatásaira. A legtöbbet Veres János tehette zsebre (közel 18 milliót), aki igen jól járt azzal, hogy a kormányválság idején kikerült a kabinetből (végkielégítést kapott érte), és ritkán vett ki szabadságot.

Az már szinte szót sem érdemel, hogy a politikus szinte minden létező jogcímen igényelt költségtérítést, többek között szolgálati lakáshoz és ruhapénzhez is jutott.

Hiú ábrándok

Úgy tűnik hát, a londoni bankárélet az egyetlen kiút, a vigaszág a szocialista pártvezető számára. Az új választások véget vethetnek a szocialista kánaánnak, bár az MSZP rendkívül erősen hisz abban, hogy egy Fidesz-kormány megalakulása automatikusan népszerűségvesztést és az MSZP megerősödését jelenti majd. A párt megfiatalítása, szervezeti átalakítása elmaradt, szinte ugyanazok vezetik az országos és területi listákat, akik eddig. Ha pedig egy új 40-50 fős MSZP-frakcióban megint csak Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc és Veres János hangját hallják az állampolgárok, amint a Fideszt ostorozzák, az sok minden lehet, de hiteles nem. Veres János valószínűleg tudja ezt és menekülni próbál – de éppen az ő személye, az MSZP országos és helyi vezetésében megőrzött erős hatalma jelzik, hogy az MSZP képtelen lesz megújulni 2010 után.

Monostori Tibor