A Tőkés László vezette civil szervezet elnökségének az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közleménye felidézi, hogy a Kolozsvár központjában lévő templom mögötti területen a Kolozs megyei tanfelügyelőség új székhelyét kezdték el építeni. Tették ezt annak ellenére, hogy a tervet a regionális műemlékvédelmi bizottság elutasította, mivel egyrészt zöldövezetet számolnak fel az új építkezéssel, ami ellenkezik a zöldövezetek védelmét szabályozó romániai törvényekkel, de az új épület miatt a Kétágú templom távlati képe is csorbul. Az új épület magassága az általános városrendészeti terv mellé rendelt helyi szabályzatot sem tartja tiszteletben.

A tanfelügyelőség azonban mégis elkezdhette az építkezést július elején, miután a román kulturális minisztérium hatáskörébe tartozó országos műemlékvédelmi bizottság felülbírálta a regionális szakhatóságot, és kibocsátotta az építkezéshez szükséges engedélyt.

A templom mögötti telek – ahol elkezdődött az építkezés – a román oktatási minisztérium tulajdonában van. A telket az Erdélyi Református Egyházközség adományozta 1964-ben a román államnak, de az akkori viszonyokat ismerve, ez inkább kikényszerített adományozás volt. Az egyházközség romániai bíróságokon elvesztette a telek visszaszerzésért indított pereket, az ügy jelenleg a strasbourgi bíróságon van, ami azonban nem akadályozza az építtetőt abban, hogy elkezdje a vitatott telken az építkezési munkálatokat.

Az EMNT szerint megengedhetetlen, hogy a kolozsvári Alsóvári Református Egyházközség klasszicista stílusban épült reprezentatív temploma „balkáni rombolásnak” essen áldozatul.

A Szabadság című kolozsvári napilap ugyanakkor szerdán arról számolt be, hogy régészeti kutatások miatt ideiglenesen leállították az építkezést.

(MTI)