Az államtitkár közölte: Magyarország energetikai kitettsége magas, a fosszilis energiahordozók importja fedezi a hazai energiaszükséglet közel kétharmadát, a földgáz szükséglet több mint négyötöde behozatalból származik. A közeljövőben a kormány elé kerülő Nemzeti Energiastratégia 2030 (kitekintéssel 2050-re) szerint a következő évtizedekben sem mondhatunk le a fosszilis energiahordozókról, a méltányos áron beszerzett, üvegházhatású gáz kibocsátás mentesített földgázra a továbbiakban is fontos szerep vár. A földgázbázisú áramtermelés minden, a stratégiában felvázolt lehetséges energiamix esetén meghatározó jelentőségű marad Magyarországon.

A gázárak alakulásától és az erőművi forgatókönyvektől függően a hazai áramszektor gázkereslete 2030-ban a jelenlegi évi 3 milliárd köbméterhez képest az igen széles évi 4,4-6,3 milliárd köbméter közötti sávban alakulhat.

A földgázpiaci jövőkép alapján 2030-ra az épületenergetikai programok következtében évi 1,5-2 milliárd köbméterrel csökken az ország fűtési célú gáz igénye. A villamos energia igény 35-40 százalékos növekedése magával hozza a földgázalapú erőművek szerepének megerősödését, és évente 3,5-4 milliárd köbméter többletigényt jelent. Összességében tehát mintegy 2-2,5 milliárd köbméterrel növekedhet a következő két évtizedben a hazai földgázszükséglet. A jelenlegi beszerzési források és útvonalak bővítése nélkül ezzel elviselhetetlen mértékben erősödne az ország függősége – hangsúlyozta Bencsik János.

Az államtitkár szerint nagyarányú megtakarítási lehetőségek rejlenek a villamos energia rendszer korszerűsítésében. A villamos energiát termelő erőművek 2009-ben mért 33,5 százalékos átlagos villamos hatásfoka a villamos energia termelés közel 60 százalékát adó alacsony hatásfokú erőművek kivezetésével és az 50-60 százalékos hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával emelkedik. Bencsik János jelentős földgázpiaci fejleményként említette a gáztőzsde legkésőbb 2013. január 1-jével megtörténő létrehozását, a hazai hatmilliárd köbméter összkapacitású tárolók regionális szintű stratégiai és kereskedelmi célú hasznosítását, valamint az új hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötését.

(MTI)