A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint az államfő továbbra is fel fog lépni a szlovákiai magyar nemzetrész jogai érdekében úgy a helyszínen, mint itthon és nemzetközi fórumokon. Sólyom László úgy fogalmazott, hogy a többnemzetiségű állam homogén nemzetállammá alakítása, az erőszakos asszimiláció az Európai Unió értékrendjével összeférhetetlen és ellentétes a kisebbségeket védő nemzetközi joggal is.

Balázs Péter külügyminiszter a találkozó után azt mondta: beszámolt az államfőnek arról a látogatásról, amelyet a magyar delegáció tett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosánál. Arra a kérdésre, hogy mely fórumokon lép még fel a magyar külügyminisztérium, Balázs Péter az Európa Tanácsot és az ENSZ emberi jogi tanácsát említette, hozzátéve, hogy Magyarország várja, hogy életbe lépjen az unió új alapszerződése, amely az alapjogi chartát is magában foglalja.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke üdvözölte a kérdésben kialakult többpárti konszenzust, és azt mondta: a közjogi méltóságoknak is egységesen kell fellépniük a kisebbségeket diszkrimináló szlovák nyelvtörvény ellen.

(Krónika)