A mostani uniós csúcstalálkozó és a jövő évi európai parlamenti választásoknak is fő kérdése lesz a migráció – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Bakondi György azt mondta: amikor Magyarország még csak az uniós tagságra pályázott, kívülről úgy tűnt, hogy az Európai Unióban nincsenek viták, teljes az érdekazonosság, igazi együttműködés van. 2015, a migrációs válság kezdete óta viszont az unió megváltozott, mostanra „Soros emberei” nagy számban jelentek meg az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, és a bizottságnak egyre aktívabb a politikai szerepvállalása.

A főtanácsadó szerint a migráció meghatározó kérdéssé vált. Választ kell adni többi között arra, akarják-e a határokat őrizni, hogy ne legyenek illegális határátlépések, hogy ne lehessen a menedékjoggal visszaélni.

Bakondi György kitért arra is, hogy baloldali liberális oldalról többen azt mondták, a migráció véget ért. Mindeközben viszont már nemcsak Magyarország, és a visegrádi társállamok – Szlovákia, Csehország és Lengyelország -, hanem Ausztria, Németország és az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Bosznia-Hercegovina-Montenegró-Albánia-Horvátország-Szlovénia-Olaszország útvonalon megnövekedett a migrációs aktivitás.