Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs, archív
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber
Hirdetés

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója szerdán szavaz az alapszabály-módosításról, ami gyakorlatilag bebetonozná a Fidesz frakcióbeli felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását. A Magyar Nemzet európai parlamenti forrásai szerint a néppárt egy alig húsz oldalas, „láthatatlan” dokumentumból gyárt eszközt a Fidesz ellenében. Manfred Weber hozzáállását az ügyhöz kiválóan szemlélteti, hogy már Orbán Viktor múlt decemberi, kompromisszumos javaslatát sem méltatta válaszra. A lap úgy tudja, hogy a német keresztény uniópártok részéről is jogilag visszásnak tartják a Fideszre írt szabályzatot.

„Ezúton tájékoztatom Frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot” – írta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek küldött, vasárnapi keltezésű levelében. Mint ismeretes, a néppárt EP-frakciója látványosan úgy alakítaná a politikai csoport eljárási rendjét, hogy immár könnyebb legyen felfüggeszteni a Fidesz delegációját.

Az eredeti módosítási javaslat szerint lehetővé tennék egész delegációk felfüggesztését és kizárását (ezt eddig csak adott EP-képviselő esetében lehetett – a szerk.), ehhez pedig a jövőben a szavazásra jogosult néppárti képviselők mindössze egyszerű többsége is elegendő lenne. Továbbá az ernyőpárt és a parlamenti frakcióbeli tagság között automatizmus is létrejönne – amennyiben előbbi egy tagpártot felfüggeszt vagy kizár a soraiból, a döntés az európai parlamenti csoportra is alkalmazandó lenne.

Utóbbi egyértelműen a Fidesz ügyére reflektál: a magyar párt ugyanis 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében teljes jogú munkát folytat.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet oldalán.