Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

A Budakeszi Vadaspark impozáns főbejáratánál életnagyságú bronz szarvasbikaszobor hívogatja az érdeklődőket zöld kalandokra. Az évente mintegy 200 ezer látogatót fogadó erdei helyszín hétköznap délelőtt is gyerekzsivajtól hangos.

A legtöbben a 3200 négyzetméteren elterülő, hat állatfaj több mint 90 képviselőjét felvonultató új, látványos parasztudvarra kíváncsiak. A bemutatótér központi zónájában iskolások egy csoportja éppen jutalomfalatokat kéregető, barátságos parlagi kecskék között sétálgat a kecskesimogatóban. Kissé távolabb, a „nyúlvárosban” magyar óriásnyulak sziesztáznak. A nagy hőségben kissé félrehúzódnak a látogatók elől a cigája és racka juhok, a parlagi szamarak és a tarka tehenek is. Most még a rendszerint perpatvaroktól lármás baromfiudvarban is csend van, csak a díszes tollú kakas illegeti magát a kendermagos tyúkok előtt…

– A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark célja, hogy a közös fejlesztésnek köszönhetően a látogatók, elsősorban a gyerekek testközelből, saját tapasztalatuk alapján, a játszva tanulás módszerével ismerhessék meg Magyarország háztáji élővilágát – magyarázza Zachán Viktor sajtóreferens. – Az új kifutók létesítése mellett megújult a vadasparkba vezető szervizút, gondoskodtunk a paraszt­udvar áram- és vízellátásáról, a karámokba fűtött önitató került. Renováltunk és felépítettünk több épületet, egy 500 méteres új kerítésrendszert, de új pihenőhelyek is létesültek annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelő körülmények között találkozhasson ember és állat.

A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Park­erdőnél az 1969-es alapításig nyúlik vissza, amikor dr. Madas László, az intézmény első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nemcsak erdei kikapcsolódásra, de ismeretszerzési lehetőségre is szüksége van. Különösen fontos ez a helyi útmutatás napjainkban, amikor a felnövekvő nemzedék gyakran többet tud az afrikai zsiráfról vagy az antarktiszi pingvinről, mint az őshonos magyar állatfajokról.

A szakember kiemeli, hogy a frissen átadott parasztudvar jószágai mellett a vadasparkot körülvevő vadaskertben a látogatók természetes élőhelyükön tekinthetik meg a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepített állatvilágot. Az utódok érkezése februártól júniusig szinte folyamatos: egyre magabiztosabban szökdécselnek a nemrég született pettyes gímszarvasborjak, anyjuk mellől figyelik a látogatókat a pár hetes vadmalacok, és a muflonbárány is. A kis jövevények mellett nem mindennapi látványt nyújt Szőke, az egyik karám közepén méltóságteljesen álldogáló fehér dámszarvas.

Igazi attrakciónak számítanak az állatbemutatókkal egybekötött rendszeres látványetetések is, amelyek legnépszerűbb sztárja – a medvék és farkasok mellett – Mucika, az aranysakál és Dagi, a mosómedve. A gömbölyded „celeb” nem válogatós, mindent elfogyaszt, ám saját szemünkkel láthatjuk, hogy leginkább a jégbe fagyasztott gyümölcsfalatokért rajong.

Elhagyva a karámokat, a kalandpark felé sétálva megállunk egy pillanatra a katlannál. A völgyszerűen elhelyezkedő pihenőterület kedvelt helyszíne a születésnapoknak, családi és céges rendezvényeknek. Látogatásunk idején éppen paprikás krumpli készül az egyik bogrács­ban… Maga a Budakeszi Kalandpark pedig a magasságot, izgalmakat kedvelő kalandorokat várja hat különböző nehézségi szintű akadálypályával.

A Budakeszi Vadaspark régi és új látványosságaival, állatbemutatóival, információs tábláival, interaktív játékaival és speciális játszótereivel igyekeznek a szakemberek ráirányítani a gyerekek figyelmét az állatok védelmének és a természet tiszteletének fontosságára. Nem titkolt céljuk, hogy népszerűsítsék az erdőhöz kapcsolódó szakmákat is.