Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét választotta egyik alelnökének az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése néppárti frakciója – mondta el Strasbourgból maga a politikus telefonon az MTI-nek kedden.

Forrás: T. Szántó György/Demokrata, archív

Fotó: T. Szántó György/Demokrata, archív

Tájékoztatása szerint az ET parlamenti közgyűlése ötnapos ülésének keretében, az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul jelenlétében tartott voksoláson az alelnökök közül a legtöbb, harmincnégy szavazattal választották meg őt.

Németh Zsolt reményét fejeztek ki, hogy az ET európai néppárti frakciójának új vezetőségének megválasztásával az a megosztottság, amely az elmúlt időszakban nehezítette a frakció működését, az elkövetkezendőkben megszüntethető lesz.

 „Az a keresztény értékek alapján nyugvó, a Fidesz vezetőinek elképzelése szerint működő Európai Néppárt minden bizonnyal meg fog tudni erősödni az Európa Tanács működése keretei között” – fogalmazott a politikus.

Kiemelte, az Európa Tanács tevékenysége által a tagállami parlamentek közötti kapcsolatépítés a törvényhozások szerepének erősödését hozhatja, valamint a nemzeti identitás és a nemzeti szuverenitás jelentőségének felértékelődését érheti el az Európai Unió keretei között és általában az európai politikai életben.

Aleksander Pociej lengyel politikus, az ET néppárti frakciójának új elnökének hétfői megválasztására reagálva Németh Zsolt aláhúzta, eddigi együttműködésük az új elnökkel kiváló volt. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő időszakban az Európa Tanács néppárti frakciójának konszolidálása érdekében kifejtett közös munkájuk továbbra is eredményes lesz.

„Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a közép-európai régió szemléletmódja és megközelítése hangsúlyosan jelenjen meg az Európai Néppárt működésében” – fogalmazott.

Remények szerint az új frakcióvezető „a térség hangjának erősítését” fogja szolgálni az európai politikán belül – tette hozzá a politikus.