Ujhelyi István kifejtette, hogy erősen uniópárti politikus, erre reagálva Deutsch Tamás azt kérte tőle, európai parlamenti képviselőként legyen magyar párti is, és sorolta azokat az eseteket, amikor másként szavazott. A vitában a szocialista politikus felvetésére Deutsch Tamás kijelentette: mértékadó fideszes politikusoktól nem hangzott el az Európai Unióból való kilépés szándéka.

Hirdetés

Az Európai Unió közös védelmi politikát érintve Újhelyi István elmondta, hogy a közös európai haderő létrehozását támogatják és ebben osztja a Fidesz véleményét. Deutsch Tamás pedig rámutatott arra, hogy az EU a védelempolitikai szuverenitás megteremtése érdekében szinte semmit sem tesz, kiszolgáltatott Európán kívüli katonai hatalomnak.

A vitában Ujhelyi István többször is feszegette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megszavazta az uniós szankciókat Oroszországgal szemben. Deutsch Tamás ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök határozott fellépésének köszönhetően az energetikai szankciók nem vonatkoznak Magyarországra, Szlovákiára, Csehországra, Ciprusra és Máltára.

Szerinte az uniós szankciópolitika logikája helytelen, mert ennek az lesz a következménye, hogy Oroszországot nem fogja gyengíteni az Ukrajna elleni háborúban, ellenben Európa „megissza a levét” az intézkedéseknek. Arra kérdésre, hogy két év múlva az ott lesznek-e az európai parlamenti választási listán, Ujhelyi István elmondta, előtte félévvel dönti el, Deutsch Tamás pedig úgy válaszolt, ha a Fidesz országos választmánya jelöli, akkor folytatná az európai parlamenti képviselői munkáját.

Korábban írtuk

Az idén negyedik alkalommal megrendezett négynapos Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó „közös gondolkodás Magyarország jövőjéről” több tucat előadással és vitával, csaknem száz előadóval és több ezer résztvevővel. Az eseményen minden meghatározó jobboldali, konzervatív közösség képviselteti magát, de a rendezvény hagyományosan a jobb és baloldal közötti érdemi vita színtere is.