Képernyőfotó: YouTube.com, szerk.
Fotó: YouTube (képernyőkép)
Hirdetés

Dunja Mijatovic nyilatkozatában hangsúlyozta: a törvényjavaslat, amely módosítja az Alkotmánybíróságról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról szóló sarkalatos törvényeket is, jelenlegi formájában negatív hatással lehet a bíróságok és a bírák függetlenségére, valamint a tisztességes eljárás garanciáira.

Nehezményezte, hogy a magyar kormány nem folytatott általános konzultációt a törvényjavaslattal kapcsolatban.

A biztos úgy vélte, hogy az alkotmányos panaszok bevezetését lehetővé tevő rendelkezések aggályokat vetnek fel a tisztességes eljárás garanciáit illetően az egyes panaszosok számára. A bírák képesítésére és kinevezésére, valamint az ítélkezési gyakorlat egységesítésére javasolt változtatásokkal együtt a jogalkotási intézkedések azzal a kockázattal járnak, hogy csökkentik a bírák függetlenségét alapvető feladataik elvégzése során, és túlzottan hierarchikus rendszert hoznak létre az igazságszolgáltatáson belül – mondta.

„Megismétlem korábbi ajánlásaimat a magyar kollektív igazságügyi autonómia megerősítésének szükségességéről, ideértve az Országos Igazságszolgáltatási Tanács illetékességét és feladatait is” – fogalmazott Mijatovic.