A PiS és a Fidesz európai parlamenti delegációi a közös közleményben kijelentették: véget kell vetni a politikai boszorkányüldözésnek. Mint emlékeztettek, Sophie in ‘t Veld közölte, a lengyel és magyar kormánnyal kapcsolatos aggályok nem jogi, hanem politikai természetűek.

Hirdetés

Így egy technokrata, jogi válasz nem oldja meg a helyzetet. Politikai válaszra van szükség. Akárhogy is próbálják elkerülni, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak állást kell foglalnia – írta a holland politikus.

A nyilatkozat kapcsán Ryszard Legutko, a PiS delegációvezetője, az EP Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoportjának társelnöke úgy fogalmazott: „nem fogadhatjuk el, hogy a baloldal pártpolitikai okokból nemzeti kormányokat fenyegessen”.

A tagállamok belpolitikájába való beavatkozás messze túlmegy az uniós szerződések Európai Parlamentre vonatkozó rendelkezésein, ezzel gyakorlatilag a tagállamok és az uniós intézmények közötti tisztességes együttműködés alapjait ássák alá. Ez a hozzáállás csak növeli a megosztottságot Európában, amely elfogadhatatlan – közölte.

Korábban írtuk

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az írta: In ‘t Veld nyilatkozata csak megerősíti, hogy a baloldal valódi célja a jogállamisági feltételrendszernek nevezett mechanizmussal nem az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme, hanem a konzervatív kormányok pénzügyi megbüntetése.

Európa legsúlyosabb egészségügyi és gazdasági válságának kellős közepén a politikai boszorkányüldözés helyett a szolidaritásnak és az egységnek kellene felülkerekednie – tette hozzá a fideszes politikus.