Fotó: irdala.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, melyben az európai polgári kezdeményezések kapcsán egyes határidők módosítását javasolja a támogató nyilatkozatok összegyűjtése és ellenőrzése, valamint a kezdeményezések vizsgálata tekintetében.

A javasolt intézkedések átmeneti jellegűek, és a szervezők által a koronavírus-járvány során tapasztalt kihívások kezelésére irányulnak, mivel a járványhelyzet gyakorlatilag ellehetetlenítette a kezdeményezéseket népszerűsítő kampányokat és a nyomtatott támogató nyilatkozatok gyűjtését.

Az Európai Bizottság a nyilatkozatok összegyűjtésére vonatkozó határidő 6 hónapos meghosszabbítását javasolja mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek már folyamatban voltak, amikor 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak nyilvánította a koronavírus-járványt. Ez többek között a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított kezdeményezést is érinti. Az uniós bizottság a támogató nyilatkozatok gyűjtésének határidejét ennél tovább is meghosszabbíthatja, ha a koronavírus-világjárvány kapcsán vagy egy új járványhullám miatt ennél hosszabb ideig szükséges a tagállami intézkedések alkalmazása.

A Székely Nemzeti Tanács európai uniós aláírásgyűjtő kezdeményezését erre a linkre kattintva írhatják alá.

Korábban írtuk

Ahhoz, hogy a Bizottság által most előterjesztett ideiglenes intézkedések életbe lépjenek, a javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia – közölték.

A Székely Nemzeti Tanács április elején levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét. A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.