Hirdetés

Ha az Európai Bizottságon múlna, akkor az Európai Unió április óta nem vásárolna orosz gázt – mondta Hortay Olivér.

A szankciók erőteljes lebegtetése, a bevezetésük melletti érvelés, az Északi Áramlat 1 leállítása körüli bizottsági kommunikáció megemelte az energiaárakat – közölte az energia- és klímapolitika üzletág vezetője. Hozzátette, hogy ez Oroszországnak bevételt jelent, Európának pedig többletköltséget okoz.

Hortay Olivér méltánytalannak nevezte, hogy a tagországok szolidáris alapon szükség esetén kisegítenék egymást

Méltánytalan helyzetet eredményezne, ha a felelőtlenül gazdálkodó tagállamokat a felelősen gazdálkodóknak kötelezően el kellene látniuk gázzal – közölte.

Korábban írtuk

Mindezt úgy, hogy az elmúlt hónapokban a felelőtlenül gazdálkodók gyakran támadták a felelősen gazdálkodó tagállamokat – fűzte hozzá.

Hortay Olivér bírálta az Európai Bizottságnak azt a javaslatát is, hogy a tagállamok csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást jövő tavaszig.

Az unió nem írhatja elő egy tagállamnak, hogy mennyi energiát fogyasszon – mondta.

Hortay Olivér elmondta: nyitott kérdés, hogy a bizottság meg tudja-e teremteni javaslatának jogi hátterét.

Senki nem hatalmazta fel az Európai Bizottságot arra, hogy megmondja az egyes tagállamoknak, mennyit fogyaszthatnak, illetve a gáztározók üzemeltetőinek, kinek értékesítsék a betárolt gázt – tette hozzá.

A bizottsági javaslat alapjaiban sértené a tagállamok szuverenitását – közölte Hortay Olivér.

Kifogásolta, hogy a bizottság „központosítani igyekszik” a gázveszélyhelyzet esetén tett intézkedéseket.

Az elmúlt évek tapasztalatai, közöttük a koronavírus elleni vakcina európai uniós központi beszerzései, azt mutatják, ha baj van, akkor a tagállamok elsősorban magukra számíthatnak – mondta a Századvég üzletágvezetője.