Barkóczi Balázs sajtótájékoztatója

Felháborító, hogy a kormány megpróbálta eltitkolni a klímakonzultációt!Rónai Sándor, EP-képviselőnk ezért az Európai Bizottsághoz fordul, hogy legyen valódi konzultáció!Oszd meg és kövesd élőben Barkóczi Balázs sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Montag, 25. November 2019
Hirdetés

Barkóczi Balázs bírálta, hogy a kormány csak egy hetet adott arra, hogy a magyar emberek elmondhassák a véleményüket a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról.

Hozzátette, a kormányzat ezúttal nem érezte szükségét, hogy óriásplakátokon és közpénzből fizetett hirdetésekben hívja fel a lakosok figyelmét az éppen aktuális konzultációra, mint tették azt „a csak az ő fejükben létező Soros-tervvel kapcsolatban”.

Felidézte: a DK hiába kérte a konzultációs határidő hosszabbítását, a kormányzat ezt egy „kamukifogással” lesöpörte az asztalról. Felháborítónak tartják, hogy a magyar kormány „egy sebtében lezavart, és jól eldugott konzultációval gondolta teljesíteni a minden uniós tagországra nézve kötelező feladatát” – mondta.

Hozzátette: Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja az Európa Bizottsághoz fordul, hogy az uniós jogok érvényesítését nyomon követő szerv folytassa le a konkrét intézkedésekről szóló valódi konzultációt a magyarokkal.

Barkóczi Balázs azt mondta, a kormány arra hivatkozik, hogy nem nemzeti, csupán társadalmi konzultációról van szó, ezért nem is kell széles körben meghirdetni, csakhogy ez nem igaz. A már tavaly decemberben elfogadott uniós rendelet széleskörű és konkrét intézkedésekről szóló konzultációt ír elő, amit a többi uniós tagország a nyár folyamán már elkezdett – mondta.

A 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról szóló kérdőívet a kormany.hu oldalon tették közzé november 18-án, azt hétfőn 12 óráig lehetett kitölteni. Ellenzéki pártok nyilatkozataira az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnap azt közölte, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettek eleget.

Az MTI ezzel kapcsolatos felvetésére Barkóczi Balázs úgy reagált, az is előírás volt, hogy a konzultációt széles körben kell lefolytatni, ami szerinte nem teljesült.

A szóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy vajon hősnek tekinthető-e az, aki kompromittáló felvételekkel zsarol meg egy polgármestert, azt mondta: a zsarolás mint bűncselekmény mélyen elítélendő, ugyanakkor az, aki a felvételek nyilvánosságra hozásával hozzájárult ahhoz, hogy leleplezze, Győrben milyen korrupciós ügyek történtek, hősnek tekinthető, sőt, állampolgári kötelességét teljesítette.

Azzal összefüggésben, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvételen – amin arról beszélnek, hogy a volt győri polgármester kompromittáló fotóiért pénzt kérnek – egy volt válogatott labdarúgó, volt DK-s politikus hallható, azt mondta: a felvételek készültekor a férfi már nem volt tagja pártjuknak, a felvételen hallható másik hang pedig egy olyan emberé, akit bilincsben vittek el a Quaestor-ügy miatt.