A közel 400 résztvevő jelenlétében megtartott konferencián jelen volt Günther Oettinger energiaügyi és Connie Hedegaard klímapolitikai és éghajlatváltozásért felelős uniós biztos is. A konferencia központi témájaként a résztvevők megvitatták a 2020-ig tartó időszakban a villamos energia kapcsán felmerülő lehetőségeket, valamint az északi-tengeri szélfarmok európai áramellátásba történő bekapcsolásának lehetőségeit.

A résztvevőknek tartott beszédében az uniós elnökséget ellátó tagállam képviselőjeként Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta: a 21. század legnagyobb kihívását az energetikai kérdések, a fenntartható, gazdaságos és biztonságos energiaellátás biztosításának igénye jelenti. Az európai gazdaság motorját az energetikai infrastruktúrák jelentik – fejlesztésük hozzájárul az egységes uniós energiapiacok létrejöttéhez, lehetőséget biztosít a fogyasztóknak a megfizethető energia beszerzésére és hozzájárul a szomszédos államok gazdasági, társadalmi együttműködéséhez.

A villamos energia infrastruktúra-fejlesztések körül jelentkező megoldandó nehézségekről szólva Fellegi Tamás kiemelte: négy alapvető kihívással kell megbirkózni – a piaci integráció által felvetett kérdéseket feltétlenül tisztázni kell, az átviteli hálózatok fejlesztését gátló akadályokat le kell bontani, meg kell teremteni a koordinált európai hálózatfejlesztés lehetőségeit és a növekvő energiaigények kielégítésére új termelő kapacitásokat kell a rendszerbe integrálni, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra.