A meghívott vendégek között köszöntötték Patrik Hickeyt, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), és Mogens Kirkebyt, a Nemzetközi Sport és Kultúra Szövetség (ISCA) elnökét. A meghallgatáson Bagó Zoltán európai parlamenti képviselő (Fidesz) felszólalásában az internet jelentőségére, a magyar elnökség elkötelezettségére valamint az „Erasmus Sport Program” támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Lisszaboni Szerződés óta köztudott, hogy a közös, sportot érintő legfőbb kihívások az illegális fogadás, a dopping, a szurkolói erőszak, a „bunda ügyek” és az ifjú sportolók támogatása. Az Európai Uniónak új sportpolitikára van szüksége, mert a jelenlegi számtalan problémára nem nyújt megoldást. Az elavult sportmodelleket ki kell iktatni, és 2020-ig újabb 100 millió uniós polgárnak volna szükséges valamilyen sportot űznie, hiszen ma az EU-ban csak a lakosság 40%-a vallja, hogy rendszeresen sportol. Amatőrök azok, akik csupán a sport élvezete miatt sportolnak, s az a cél, hogy a Bizottság erre a csoportra koncentráljon. Ezért a meghallgatás résztvevői felhívták a figyelmet az „Erasmus Sport Program” ötletére, amely biztosítaná, hogy a jövőben az érintett diákok már a sportban is, a most működő oktatási programhoz hasonló lehetőségeket kaphassanak.

Tekintettel arra, hogy a délután folyamán a Tanácsban üléseztek a tagállami sportminiszterek, s ott komoly költségvetési kérdések is napirendre kerültek, Bagó Zoltán felszólalásában három pontot emelt ki. A 100 millió uniós polgár sportolásra ösztönzésével kapcsolatosan javasolta a Magyarországon szervezés alatt álló internetes tudástár európai szintre emelését. A néppárti politikus emlékeztetett a 2011-es magyar elnökség sport iránti elkötelezettségére is. Felhívta továbbá a figyelmet az „Erasmus Sport Program” európai parlamenti felkarolására, amelynek maga is élharcosa kíván lenni, és ez ügyben konferenciát szervez jövő év április elején Budapesten. A fideszes EP-képviselő végül hangsúlyozta, hogy e három téma azért különösen jelentős, mert az EU2020-as stratégia nem tartalmaz külön sportstratégiát, hiszen ez a terület tagállami hatáskörbe tartozik.