Orbán Viktor miniszterelnök újabb határvonalakat lépett át az Országgyűlésben szerdán megszavazott törvényekkel, az évi 400 órányi túlórát engedélyező, valamint az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról szóló jogszabályokkal – közölte az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A képviselőcsoport hangsúlyozta: „teljességgel elfogadhatatlanok a bíróságok szabadságának aláásásával és a munkavállalói jogok csorbításával járó törvények”.

„Azt hittük, hogy Orbán Viktor immár minden határt átlépett, de sajnos nem volt igazunk. A ma elfogadott mindkét törvény bizonyítja, hogy Orbán egyre inkább autokrata módon vezeti az országot, miközben az emberek elfordulni látszanak tőle” – írta Udo Bullmann frakcióvezető, szolidaritásáról biztosítva a magyar embereket, a munkavállalókat és a szakszervezeteket.

Ujhelyi István MSZP-s képviselő kiemelte, hogy „a mai ismét sötét nap a magyar demokrácia és jogállamiság történetében”.

„Példa nélküli, hogy egy európai uniós tagállamban a kormányzó többség a parlamentben saját házszabályát megsértve fogadtat el politikailag érzékeny törvényeket. Az EU-nak szüksége van egy demokratikus, szabad, az európai értékeket tiszteletben tartó Magyarországra. A magyarok többsége is ilyen országban szeretne élni. Meg kell állítanunk Orbánt, méghozzá azonnal. Ez Magyarország nemzeti érdeke” – húzta alá Ujhelyi a közös közleményben.