Kiemelték, hogy 2022-ben „hatalmas lépések történtek” az egyszülős családokért: január elsejétől olyan törvényi változások léptek életbe, amelyek nagyban támogatják a mindennapjaikat.

Hirdetés

Emlékeztettek arra, hogy korábban az egyszülős családban élő gyerekek közel negyede nem kapta meg azt a tartásdíjat, amely neki törvény szerint járt. Ennek a helyzetnek vetett véget, hogy januártól egyszerűsödtek és szigorodtak a tartásdíj behajtásának szabályai. Emellett több mint duplájára nőtt az árvaellátás minimuma, ami akár 25 ezer forint havi emelést is jelenthet gyerekenként – fűzték hozzá.

Szolgáltatásaik kapcsán azt írták, hogy új Egyszülős Központ nyílt a Déli pályaudvar mellett, amely a budai agglomerációban és a Budán élő egyszülős gyerekeknek és családoknak is könnyen megközelíthető.

„2022-ben több mint tízezer családnak nyújtottunk segítséget, szolgáltatást vagy közösséget. Összesen 3750 egyszülős számára biztosítottunk lehetőséget kikapcsolódásra – ennyien nyaraltak vagy üdültek velünk az év során. Közel 150 egyszülős gyereknek biztosítottunk gyerekfelügyeletet Pesten és Budán is egész nyáron, összesen 6 héten keresztül. 25 millió forint értékben nyújtottunk adományokat az egyszülős családoknak és hogy könnyebben induljon az idei tanév, húsz budapesti és vidéki egyszülős családnak egyenként 15 ezer forint értékben nyújtottunk támogatást az iskolakezdéshez” – sorolták.

Az Egyszülős Központ több fesztiválon is részt vett: Kapolcson, a Bondoró Fesztiválon és a Művészetek Völgyében, valamint az Ördögkatlan Fesztiválon kínált színes programokat az odalátogató szülőknek és gyerekeknek.

A közlemény szerint az ukrajnai háború kitörését követően személyesen vittek adományokat a rászoruló családoknak, emellett ukrajnai menekült gyerekeket fogadtak be a budai Egyszülős Központba a Magyar Cserkészszövetséggel együttműködve.

Szeptember tartották az első Egyszülős Fesztivált a Közlekedési Múzeummal közös szervezésben.

A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. 2022-ben az Egyszülős Központ elnyerte az év kiváló fogyasztói márkája és második alkalommal az év innovatív márkája címet a MagyarBrands pályázatán – áll a szervezet közleményében.

Korábban írtuk