Hirdetés

„Trianon tragédiája és az ahhoz vezető út arra figyelmeztet bennünket, hogy az igazság erő nélkül keveset ér. Gyenge országnak is lehet igazsága, de igaza nem lesz soha. Mert aki gyenge, azt nem az asztalhoz hívják meg, hanem fölteszik a menüsorra. A gyengéknek végül mindig az a sors jut, hogy szoros háziőrizet alatt, minél hamarabb és zokszó nélkül átvegyék a rájuk kimondott ítéletet. Mi, magyarok soha, soha többé nem engedhetjük meg a gyengeség luxusát. Az igazsághoz erő kell. És ezt az erőt nekünk kell összegyűjteni” – hangsúlyozta az államtitkár.

Nagy János beszédében kifejtette, mely pontokat lesz szükség az erőre: „Erősnek kell lennünk mindenekelőtt politikai értelemben. Egy szív, egy lélek, egy akarat. A nagy nemzeti ügyeinkben kell, hogy legyen olyan egyetértés, olyan egység, amely aztán megszüli a szükséges politikai, gazdasági, pénzügyi és kulturális önrendelkezési formákat, melyek keretet adnak majd az életünknek. Erősnek kell lennünk gazdaságilag: válságálló, munkaalapú gazdaságra van szükségünk. Ahol az, aki dolgozik, az nemcsak eszik, de folyamatosan lép is egyet előre. Éljen akár Zalában, Csongrádban vagy éppen itt, Hevesen. És muszáj beszélnünk róla, de nekünk erősnek kell lennünk katonailag is, szükségünk van egy erős magyar honvédségre. Nem azért, mert Magyarország ne állna teljes mellszélességgel a béke mellett, hanem azért, hogy a békét meg tudjuk őrizni. A békéhez ugyanis erő kell. A Trianon előtti zűrzavar egyik legnagyobb tapasztalata: azt az országot, amelyik nem tudja saját magát megvédeni, azt mások sosem fogják. És erősnek kell lennünk szellemileg is: szükségünk van, és szükségünk lesz minden bátorságunkra. Tudjuk: az erő bátorság nélkül olyan, mint fejsze nyél nélkül. A mi fejszénknek pedig ezer év alatt kifaragott, bivalyerős nyele van, ezért tudunk kiállni nemzeti érdekeinkért minden fórumon. Ha kell, a brüsszeli asztaloknál, ha kell, a kárpátaljai magyar testvéreink érdekében. Ez a bátorság segít abban is, hogy kezet tudjunk nyújtani Közép-Európa valamennyi népének. Mert ne legyen tévedés: Európának ezt a szegletét csak együtt tudjuk naggyá tenni újra, de csak akkor, ha nem engedjük, hogy Közép-Európa sorsáról megint mások döntsenek.”

Heves korábbi országzászlóját a kommunisták ledöntötték, és most, az eredeti avatása után kilencven évvel állítottak fel egy újat a városban. Az államtitkár jókívánsággal zárta beszédét: „azt kívánom hevesieknek, hogy ez az országzászló legyen egy mementó, egy intő jel, egy égre mutató ujj; amikor fölnéznek rá, ne csak az ezeregyszáz éves dicsőségünket lássák, de az is jusson eszükbe, hogy csak az lehet a mienk, amit meg is tudunk védeni. Adja Isten, hogy a hevesieknek még sok-sok nemzedéke tudjon így, felemelt fejjel, felemelt szívvel, előre tekintve járni.”

Korábban írtuk