Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Fővárosi Főügyészséghez fordul közérdekű bejelentéssel, hogy vizsgálják meg, egyes törvénytelenségre, bojkottra buzdító civil szervezetek a civil törvény hatálya alá tartoznak-e.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Nacsa Lőrinc, a szervezet elnöke sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta: ha a törvény hatálya alá tartoznak, akkor le kell folytatni ellenük egy eljárást. Erre álláspontjuk szerint azért van szükség, mert felmerül a gyanú, hogy valami takargatni valójuk van, bizonyos információkat el akarnak titkolni a nyilvánosság elől, és ezért nem tesznek eleget a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó regisztrációs kötelezettségnek.
    
Az IKSZ elnöke hangsúlyozta: a törvényi szabályozással a jogállás nyilvántartásba rögzítése a cél, és semmilyen plusz dolgot nem kell ebbe beleképzelni. 
    
Hozzátette: a civil információs portálon szerdáig 58 civil szervezet regisztrált, de 23, általában Soros György által finanszírozott szervezet indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, s közülük 15 az, amelyik nem tüntette fel magát sem ezen, sem a bíróság által létrehozott felületen. Eközben számos portálon elmondták, támogatásuk jelentős részét külföldről kapják. 
    
Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: életbe kell lépnie a törvény szankciós rendszerének, amely kétlépcsős folyamat, 30 illetve 15 napos határidővel, és ezek után pénzbírság kiszabása lehet indokolt. 
    
Az átláthatóságot elősegítő intézkedést pont a magukat jogvédőnek mondó, de igazából emberi jogi fundamentalistákból álló, „álcivil” szervezetek veszik semmibe – mondta az IKSZ elnöke. A szervezet szerint ugyanakkor közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egésze és minden állampolgár számára egyértelmű legyen, a ma Magyarországon működő civil szervezetek milyen érdekeket képviselnek. 
    
Úgy fogalmazott: a fiataloknak fontos, hogy egy olyan országban tudjanak élni, munkát vállalni, ahol mindenkire vonatkoznak a törvények, és azokat mindenki betartja.
    
Hozzátette: megdöbbentő, hogy néhány tucat, nyilván többségében Soros György által finanszírozott civil szervezet kiáll és nyilvánosan elmondja, nem tartja be a törvényeket.

(MTI)