A bírói függetlenség tiszteletben tartását „elvárjuk a szövetséges országoktól”, így az Egyesült Államoktól is – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerdán az MTI-vel.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A tárca arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Magyarországon tíz év fegyházbüntetése ítélt szír férfi ügyében. A közleményben aggodalmukat fejezik ki Ahmed H. elítélése miatt.
    
A Szegedi Törvényszék múlt szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.
    
Az amerikai külügyi közleményben sürgetik a magyar kormányt, hogy „független civil társadalmi csoportok bevonásával átlátható vizsgálatot folytasson” a Röszkénél történtek ügyében és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyét.
    
Az IM mindezzel kapcsolatban azt közölte: Magyarországon a bíróságok függetlenek, így a kormánynak nincs és nem is lehet beleszólása a bírósági ítéletek meghozatalába.
    
A washingtoni külügyminisztérium által idézett bírói döntés elsőfokú, nem jogerős ítélet – írták. Hozzátették: Magyarország alaptörvénye előírja a bírósági eljárásokkal kapcsolatban a tisztességes eljárás követelményét.
    
Korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma magyar bírósági ítéleteket kommentál.

(MTI)