Hirdetés

A székely lobbit, vagy, ahogy az ellenlobbisták nevezik, a „székely maffiát” most egyes körökben azzal vádolják: ők távolították el az Index vezetőjét, mert így akartak bosszút állni, amiért keresztbe feküdt a kisebbségi kezdeményezésnek, az Írdalá.hu kampánynak.

„Dull Szabolcs kirúgását megelőzte egy kis konfliktus: amikor tíz napja újraindítottuk a kampányt, az egész magyar sajtó jobbról és balról egyaránt partner volt, írt rólunk, mind a székely kezdeményezésről, mind a kampánynyitásról, kivéve Dull Szabolcsot, aki azt üzente nekem: „ennek az ügynek nincs hírértéke”

– nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Pesty László kampányfőnök.

Az európai kisebbségek támogatásáért, köztük a ma is számos jogfosztást és elnyomást megélő székelyekért indított kampánynak pedig óriási jelentősége van a kisebbségben élő népcsoportok életében Európa-szerte.

„Én hatszemközt valóban kifejeztem nemtetszésemet, hiszen ezzel komolyan hátráltatta a székely lobbit, mivel több mint másfél milliós elérésű online felületről beszélünk. Számunkra hatalmas segítség lett volna, ha ők is támogatják az ügyet. Persze, hogy sérelmeztem a dolgot, de ennek ellenére nem igaz az a Budapesten terjedő pletyka, miszerint a székely lobbi – vagy, ahogy ellenségeink fogalmaznak – a székely maffia – rúgatta ki Dull Szabolcsot! Ezt határozottan cáfoljuk, és kikérjük magunknak! Mostanáig tisztán tartottuk ezt a kampányt, és szeretnénk, ha ez így is maradna”

– tette hozzá.

Korábban írtuk

Dull Szabolcsot július 22-én távolították el az Index főszerkesztői posztjáról. A döntést a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László hozta meg, ő is tájékoztatta erről levélben kollégáit. A székely kampány vezetői ezelőtt öt nappal kértek támogatást személyesen a főszerkesztőtől, amelyet ő írásban utasított vissza.

Dull azt írta, „hello, nem élünk ezzel”.

Az európai polgári kezdeményezés keretében egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni minimum hét országból – emlékeztet a Vasárnap.hu. A székelyek az egymillió aláírást fel is tudták mutatni, de csupán 3 országban, hazánkban, Romániában és Szlovákiában érték el a szükséges minimumot. A koronavírus-járványra hivatkozva a kampány vezetői hosszabbítást kértek, és nemrégiben meg is kapták. Most november 7-ig kell teljesíteni az országonként megszabott minimális aláírásmennyiséget.

„Én megígértem mind az ellenzéki, mind a kormánypárti, mind a székely vezetőknek, hogy hét ország helyett tízet pipálunk ki, és egymillió helyett kétmillió aláírást teszek le Brüsszel asztalára” – mondta Pesty László.

A teljes cikk a Vasárnap.hu-n olvasható.