Fotó: MTI/AP/Francisco Seco
Hirdetés

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nagyra becsüli Németország törekvéseit a líbiai helyzetet illetően, amely egy nemzetközi konfliktus tekintetében hasonló platformra helyezte az Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát és az Európai Uniót.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy a líbiai helyzet megoldásának óriási szerepe van az Európai Unióra háruló jövőbeni migrációs kockázatok alakulásában. Líbia vonatkozásában Magyarország rendkívül fontosnak tartja a migrációs aspektust, ezért minden olyan törekvést támogat, amely tűzszünethez és politikai megoldáshoz vezet. E tekintetben fontosnak nevezte, hogy az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő, Sophia nevű uniós flotta műveleteinek újraindítása semmilyen módon ne eredményezze újabb migrációs nyomás kialakulását. Valamint a művelet ne legyen arra használható, hogy hajói újabb migránsokat szállítsanak az Európai Unió területére – emelte ki.

A Száhel-övezettel kapcsolatban aláhúzta: az övezet jelentős szerepet játszik az Európába irányuló migrációban. E régiót tekintve igazolódik be a leglátványosabban az a magyar migrációs politika, amely szerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter azt mondta, ennek érdekében Magyarország ezen országok stabilitásának megőrzése és fejlesztése céljából támogatja védelmi szektoraik reformjának elősegítését szolgáló uniós kiképzési missziók mandátumának meghosszabbítását. Magyarország megháromszorozta jelenlétét, ezzel 21-re növelte a stabilitás megszilárdítását és a terrorizmus visszaszorítását szolgáló uniós missziókban résztvevők számát – tette hozzá.

Az EU-nak végre nem arra kéne fókuszálnia, hogyan ossza el az Európába érkezőket, hanem olyan helyzetet kell teremtenie, hogy a nehézségek között élők ne akarják elhagyni hazájukat. Mindkét térség problémáinak rendezését tekintve a megnyugtató megoldása még távol van – mondta a miniszter.

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről tartott szavazással összefüggő újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az Európai Néppárt (EPP) „öles léptekkel halad balra”. Világosan látszik, hogy a pártcsoport egyes vezetői azt szeretnék, ha a néppárt még a jelenlegihez képest is baloldalibb, szavaik szerint centrista politikát folytasson – mondta. Vannak azonban Magyarország mellett olyanok, akik úgy látják, hogy az EPP akkor lenne sikeres, ha karakteres jobboldali politikát folytatna – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.