Azbej Tristan a Hungary Helps ösztöndíjprogramjának pénteki tanévnyitója előtt az MTI-nek elmondta: a három éve létrehozott program keretében Afrikában, Ázsiában kisebbségben, humanitárius válsághelyzetben lévő vagy kifejezetten üldözött keresztény közösségek tagjai tanulhatnak Magyarországon. A cél, hogy ezek a fiatalok tanulmányaik végeztével hazatérjenek és közösségeik vezetőivé váljanak.

Hirdetés

Eddig körülbelül háromszáz fiatal kapott ösztöndíjat, közülük százan már végeztek, így most kétszáz fiatal tanul Magyarországon. Idén, ahogy a korábbi évfolyamokban is, száz új diák érkezett Nyugat- és Kelet-Afrikából, a Közel-Keletről és Pakisztánból – ismertette.

Az államtitkár jelezte: a programot kifejezetten úgy állították össze, hogy egy-egy országból az ott legjobban hasznosítható szakokra hívják tanulni a diákokat. Így például Nigériából érkező és oda visszatérő egészségügyi szakembereket, leendő iraki kőolajmérnököket és libanoni régészeket képeznek magyar egyetemeken.

Az ösztöndíjasok körében nagyon népszerűek a különböző mérnöki, valamint egészségügyi képzések – tette hozzá.

Azbej Tristan kitért arra is, tartják a kapcsolatot a végzett diákokkal, akik nagyon hálásak a magyaroknak, hiszen az ösztöndíjjal olyan esélyt kaptak, amilyenre nem számíthattak. Nagyon gyakran ugyanis ezeknek a keresztény fiataloknak nincsen lehetőségük, esélyük felsőoktatásban tanulni a szülőhelyükön. Az európai diplomával hazatérve azonban sokkal több lehetőség nyílik meg előttük.

Az államtitkár egy iraki fiatal példáját emelte ki, aki magyarországi tanulmányai után hazatért, és jelenleg a Ninivei-fennsíkról az Iszlám Állam elől elmenekült emberek visszatelepülését segíti, szervezi.

Korábban írtuk