Fotó: MTI/Kovács Attila, szerk.
Hirdetés

A politikus kifejtette, jelenleg nem teljesül az ország minden területén az emberek azon joga, hogy egészséges ivóvízhez juthassanak.

Kiemelte, a hálózat avulása miatt sok területen egyre rosszabb az ivóvíz minősége, miközben a csőtörések száma is emelkedik.

Az LMP szerint a helyzeten úgy lehetne javítani, ha a kabinet eltörölné az önkormányzatokra kirótt közműadót, továbbá nagy mértékben megemelné a karbantartásra szánt pályázati forrásokat, amelyek a növekvő igények ellenére évek óta változatlanok – mondta Demeter Márta.

Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt frakcióvezetője hozzátette, Magyarországon több 100 ezer embernek nem elérhető az egészséges ivóvízellátás.

Ez a helyzet ráadásul középtávon csak romlani fog, mert a teljes vízügyi szolgáltatás az összeomlás szélén áll – jelentette ki a politikus, hozzátéve, 2012 óta duplájára nőtt a meghibásodások száma, aminek eredményeként a megtermelt ivóvíz negyede kárba veszik.

Az ellenzéki politikusok külön kitértek a Tolna megyei Tamási egyik lakóterületének helyzetére, ahol elmondásuk alapján több más közműszolgáltatás mellett az ivóvízellátás sem megoldott, a helyiek pedig nem tudnak előrelépést elérni az ügyben.

Keresztes László Lóránt és Demeter Márta ezért – a sajtótájékoztatót követően – helyi civilekkel közösen petíciót adott át a Belügyminisztérium képviselőjének, amelyben a településen élők gondjainak rendezését sürgetik.