Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért és kereskedelemért felelős biztosa hétfőn elismerte, hogy a Magyarországnak és Lengyelországnak szánt, a járvány utáni gazdasági fellendülést célzó helyreállítási alapok uniós elfogadását részben a két országgal kapcsolatos jogállamisági aggályok is késleltetik – írja az Origo.

Hirdetés

Lengyelország esetében igazságügyi kérdéseket említett,

Magyarország esetében pedig egyértelműen a gyermekvédelmi törvényről van szó.

Az Európai Bizottság jogi úton kényszerítse Magyarországot a gyermekvédelmi törvény visszavonására, és az európai bíróság indítson eljárást hazánk ellen – ez a lényege annak a hazánkat elítélő határozatnak, amelyet az Európai Parlament még július elején fogadott el. A testület állásfoglalása szerint Magyarország addig nem kaphatná meg a neki járó uniós forrásokat, ameddig a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos általuk kitalált jogsértések fennállnak. A javaslatot az a Cyrus Engerer munkáspárti politikus jegyzi, akit 2014-ben két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, mert egykori, szintén férfi élettársáról bosszúból pornográf felvételeket tett közzé.

A strasbourgi vitán az Európai Bizottság elnöke is állást foglalt. Ursula von der Leyen alázatosan megígérte, hogy a Bizottság mindent megtesz azért, hogy a magyar kormány módosítsa a gyermekvédelmi törvényt. A KDNP EP-képviselője, Hölvényi György azt kérdezte a képviselőktől, hogy valóban elolvasták-e a jogszabályt. A kormánypárti európai parlamenti képviselők szerint a jogszabályt támadók többsége egyetlen betűt sem olvasott el a törvényből, és jogi vita helyett hamis állításokkal ideológiai alapon támadja hazánkat.

Korábban írtuk

A teljes cikk elolvasható IDE KATTINTVA!