Fotó: MTI, archív, illusztráció (szerk.)

Még mindig nem késő csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője. Úgy látja: az euró árfolyamának emelkedése inflációt gerjeszt, ami minden élelmiszer árát megemeli majd. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció (szerk.)

Az Országgyűlés az őszi ülésszakján még változtathat az adótörvényeken, így minden alapvető élelmiszer, köztük a kenyér, a zöldségek és gyümölcsök vagy az olaj árát is 5 százalékra mérsékelhetnék – jelentette ki a képviselő.

Ez egyszerre szolgálna szociális célokat, hiszen leginkább a legalacsonyabb jövedelműeket segítené, és járulna hozzá a gazdaság kifehéredéséhez – fűzte hozzá. 

Csárdi Antal úgy látja: a kormány az áfacsökkentést csupán kommunikációs célra használja, a kabinet többet költött annak propagálására, mint magára az áfacsökkentésre, miközben az eddigi intézkedések érdemi hatása elhanyagolható. 

A politikus kérdésre közölte: Szél Bernadett társelnök azon gondolkodik az etikai bizottság rá kiszabott büntetését követően, hogy hogyan lehet leváltani az elmúlt 27 évet meghatározó politikát, hogyan valósítható meg a korszakváltás. Azt feltételezte, hogy a gondolkodás a nyár végéig tart majd.