Fotó: MTI/Mohai Balázs (archív, illusztráció, szerk.)

A Lehet Más a Politika (LMP) választ vár arra, hogyan fogja a kormány elkölteni a vastagbélrák szűrésre fordítható 6,5 milliárd forint uniós forrást – mondta a párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 

Fotó: MTI/Mohai Balázs (archív, illusztráció, szerk.)

Kanász-Nagy Máté szerint, ha a szűrőprogramot több évvel ezelőtt elindítják, több száz ember életét lehetett volna megmenteni, és a késlekedés azzal is fenyeget, hogy vissza kell fizetni a megelőzési programra kapott támogatást.

Az LMP választ vár arra, hogy a szűrőprogramban hogyan fogja a kormány a személyi és tárgyi feltételeket biztosítani, mert kétségeik vannak afelől, hogy elég orvos és asszisztencia áll rendelkezésre az eredményes lebonyolításához, továbbá választ várnak arra is, hogy miként fogják csökkenteni a „döbbenetes várakozási időket”.

Az ellenzéki ugyancsak választ vár arra a kérdésre, hogy eddig mennyi pénzt költöttek el a vastagbélrák szűrési programra és valójában mikor fog elindulni.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban, kérdésre válaszolva Kanász-Nagy Máté megismételte a párt keddi álláspontját: arra kérik európai parlamenti képviselőjüket, hogy ne támogassa a jelentést szavazatával.

Hozzátette: az LMP véleménye továbbra is az, hogy a kormány hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni, a párt ezért nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását. A szóvivő kitért azonban arra, hogy a jelentésnek sok „igaz pontja van”, így igaz, hogy Magyarországon leépülőben van a jogállam, a jog- és a szociális biztonság.