Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (szerk., archív)
Hirdetés

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának nyitónapján bejelentette, hogy a magyar gazdaság 2050-re elérheti a karbonsemlegességet. A miniszterelnök elmondta: a kormány már be is jelentette az uniónak, hogy a program forrásigénye mintegy 50 ezer 200 milliárd forint – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Úgy fogalmazott: az LMP kétkedve fogadja a miniszterelnök szavait, mert Orbán Viktor eddig „a német autóipar és a lengyel szénipar érdekeit képviselte Brüsszelben” a magyar emberek érdekei helyett. A kormány szénhidrogénmezők és szénbányák feltárását tervezi, és nem támogatja a megújuló energiaforrásokat – fűzte hozzá, jelezve: a kabinet a megújuló energiaforrások helyett a „veszélyes, kockázatos” Paks 2-t akarja megépíteni, ami az évszázad legdrágább beruházása lesz.

A politikus közölte, írásban megkérte a miniszterelnököt, hogy tanulmányozza az LMP klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatát és nyilatkozzon arról, hogy annak mely pontjait tudja támogatni.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester települési szintű klímavészhelyzetet készül kihirdetni, míg az LMP javaslata az egész országra vonatkozik. Az LMP határozati javaslatában többek között a klímatörvény minél előbbi megalkotását, az EU szigorú célkitűzései mellé való felzárkózást és klímaügyi minisztérium létrehozását szorgalmazza – ismertette a részleteket Schmuck Erzsébet.