Markáns zöld programot, a nemzeti érdek és az emberek képviseletét ígérte az LMP európai parlamenti listavezetője és két társelnöke vasárnap, a párt kampánynyitó budapesti kongresszusának második napján tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Demeter Márta társelnök szerint új Európai Parlamentre és Európai Bizottságra van szükség. A magyar emberek szerinte három hónap múlva arról dönthetnek, lesz-e valós képviselete a nemzeti érdeknek az unióban, a térség és az ország érdeke legalább olyan hangsúlyt kap-e, mint az alapító államoké. Pártja a multik Európája helyett az emberek Európájáért dolgozik majd – folytatta. 

Az LMP markáns zöld programmal szólítja meg azt a több százezer magyar választót, aki zöldnek tartja magát – mondta Vágó Gábor listavezető, aki úgy fogalmazott: a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót. 

„A klímaváltozás ott van az apadó Dunában, az emelkedő zöldség- és gyümölcsárakban, ott van a poloskainvázióban” – mondta, hozzátéve: fel kell készíteni a társadalmat az emberek és főleg az óriásvállalatok kapzsiságának következményeire. 

Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország ne legyen Európa kiszolgálója, se szeméttelepe. A dolgozóknak ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell kapniuk, mint Németországban, és ugyanolyan környezetvédelmi szabályoknak kell védeniük az itt élőket. 

Programjuk harmadik fókuszának nevezte az őshonos kisebbségek jogainak védelmét, például a Romániában élő székely magyarokét, akiket az autonómia segíthet a helyben maradásban – mondta. 

Az LMP legalább két európai parlamenti helyre számít – válaszolta egy kérdésre Keresztes László Lóránt társelnök, aki ismertette a párt listájának további hat tagját is. A második helyre Demeter Márta társelnök került, őt követi Kendernay János elnökségi tag, volt diplomata, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő, biofizikus, Kanász-Nagy Máté, az országos elnökség titkára, szociálpolitikus, Turcsán Szabolcs elnökségi tag, tanár, ifjúságsegítő és Jakabfy Tamás közgazdász, önkormányzati képviselő. 

Az önkormányzati választási együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre azt mondta: a helyi szintű együttműködésnek mindig alulról kell indulnia, a helyi közösség számára hiteles jelölttel és programmal, amit nem a párthoz tartozás határoz meg. 

A DK-val vagy az MSZP-vel történő esetleges együttműködésre vonatkozó kérdésre úgy felelt: nem gondolja, hogy bárhol előfordulna, hogy az LMP az MSZP-vel vagy a DK-val konkrétan közösen állítana jelöltet, de a területi szervezeteik az együttműködés számtalan formáját alkalmazni fogják majd.