Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Ungár Péter szerint a gyógypedagógiában Magyarország nagy történelmi hagyománnyal rendelkezik, a szakterületen Európában és világviszonylatban is vezető ország lehetne, de ehhez költségvetési forrásokra, anyagi befektetésre van szükség. Az LMP arra kéri a kormányt, hogy foglalkozzon a gyógypedagógusokkal – tette hozzá.

Problémának nevezte, hogy Magyarországon a gyógypedagógiai pótlék 6 és 12 ezer forint között van, ami annyira alacsony összeg, hogy sokan hagyják el az állami szektort. Több olyan megye és település van, ahol nincs kellő számú gyógypedagógus az országban – tette hozzá. Ezért az LMP duplájára növelné ezt a pótlékot.

Emellett a gyógypedagógusok, főleg a kezdő tanárok alapbérét – a pedagógus-bértáblával együtt – megemelnék, így ösztökélve a frissen végzett gyógypedagógusokat, hogy maradjanak az állami szektorban – mondta.

Korábban írtuk

Ungár Péter arról is beszélt, hogy a gyógypedagógusok sokszor alacsony bérükből nem tudják kifizetni a fejlődésükhöz szükséges képzéseket. Ezért az LMP azt is javasolja, hogy az állam fizessen ki olyan továbbképzéseket, melyekkel a gyógypedagógusok fejleszteni tudják magukat.