A szebb napokat látott politikai formáció arra reagált, hogy Karácsony Gergely péntek délelőtt visszalépett az előválasztás második fordulójából Márki-Zay Péter javára.

Hirdetés

Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabbnak annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt – értékelt az LMP. 

Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél  fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelőségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében – írják.

Az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet – ígérik.

Korábban írtuk

A párt ugyanakkor azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni, így a második fordulóban hivatalosan egyik jelöltet sem fogja támogatni – zárul a közlemény.