Fotó: MTI/Soós Lajos, archív, illusztráció

A kormány a 26,4 milliárd forintos egyszeri átcsoportosítással valódi intézkedések helyett, csak tüzet olt a hulladékszállítás területén – jelentette ki az LMP fővárosi képviselője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Gál József közölte: működőképes rendszer biztosításához évente 30-40 milliárd forint többletforrásra volna szükség.

A rezsicsökkentés szólamával átverik az embereket, hiszen például a szemétszállítás valódi költségeit a magas adók, a többi között a 27 százalékos áfa formájában fizetik ki – jelentette ki.

A politikus arról is szólt, újra javasolni akarja, hogy a Fővárosi Közgyűlés terjessze fel az Országgyűlésnek a műanyag zacskók végleges betiltását. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: az LMP a nyáron beterjesztett egy törvényjavaslatot arról, hogy 2020-tól végleg tiltsák meg a kereskedelemben a műanyag zacskók használatát. 

Akkor a Fidesz azzal seperte le a javaslatot, hogy szeptemberben egy hasonló tartalmú jogszabályt terjesztenek a parlament elé, ám ez október végéig sem történt meg – jelezte.

Országos felvilágosító kampánnyal kellene felhívni az emberek figyelmét arra, hogy miként termelhetnek kevesebb hulladékot; erre bőven elég lenne az a több tízmilliárd forint, amit a Fidesz propagandára költ – mondta Gál József.