Packázásnak ítélte az LMP társelnöke, hogy – közlése szerint – már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is hátráltatja a párt paksi bővítéssel kapcsolatos népszavazási kérdéseinek leadását.

Hadházy Ákos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: egy népszavazás kezdeményezésének része, hogy előzetesen egy regisztrációs számot kell kérni a NAIH-tól. Ezt a párt korábbi, a paksi bővítést érintően kezdeményezett tizenegy kérdése gond nélkül megkapta, a legújabb két kérdésük esetében azonban többször is hiánypótlást kért tőlük a hivatal.

Hangsúlyozta: már eddig is több százmilliárd forint ment el a beruházásra, holott még egy kapavágás sem történt, ezért a cél az lenne, hogy a projekt minél hamarabb leálljon, illetve hogy az emberek minél előbb elmondhassák arról a véleményüket.

Mostani kérdéseikben arról kérdezték volna meg az embereket, hogy a bővítési iratanyagok minősítését törvényben oldja-e fel az Országgyűlés, valamint arról, hogy feloldják-e a beruházás árát megalapozó dokumentumok titkosságát.

A már a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) korábban eljutott tizenegy kérdésükből kettőt még bírálnak, kilencet elutasított az NVB, amelyekkel kapcsolatban fellebbez a párt.

MTI