Karácsony Gergely az LMP sikerének nevezte a döntést és elmondta, hogy reményeik szerint ebben a tíz kérdésben hamarosan elkezdhetik az aláírásgyűjtést, majd az év végén, de legkésőbb a jövő év elején már meg is lehet tartani a népszavazást.

A képviselő következetesnek nevezte az OVB-t, mert – mint mondta – a testület jóváhagyta a korábbi indokai alapján újrafogalmazott kérdéseket.

A politikus elmondta, hogy kérdéseik elsősorban a munkavállalói jogokkal foglalkoznak, de különösen fontos témának nevezte a tankötelezettségi korhatár fenntartásáról szólót. Véleménye szerint a 18 éves korhatár csökkentésével ugyanis a szegényebb családok gyermekeinek lehetőségeit korlátoznák.

A többi kérdés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányzat változtatni akar a munka törvénykönyvén, az LMP továbbra is fenntartaná a munkavállalókat jelenleg is megillető jogokat.

A kiosztott anyagból kiderül, hogy a tankötelezettségi korhatár mellett az LMP a 100 napnál nem hosszabb próbaidőről, a pihenőnapi bérpótlékról és a felmondás indoklási kötelezettségéről is benyújtott kérdést. Ezek mellett az álláskeresési járadék folyósítását érintő, illetve a felmondási idő időtartamáról és körülményeiről szóló kérdéseket is jóváhagyták.

Az OVB döntése még nem jogerős, annak közzétételétől számítva 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni ellene.

(MTI)