Az LMP képviselője szerint a magyar kormánynak választ kell adnia arra, miért „futamodott meg üres kifogásokkal”, miért nem képviselte a magyarok érdekeit a vasárnapi, migrációval kapcsolatos úgynevezett uniós minicsúcson. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Demeter Márta frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: az emberek joggal várják el, hogy a kormány minden alkalmat megragadjon a magyar érdek képviseletére, és részt vegyen minden olyan vitában, amely hozzásegíti az uniót az érdemi, koordinált cselekvéshez az illegális bevándorlással kapcsolatosan. 

Megismételte pártja álláspontját: a bevándorláspolitikát nemzeti hatáskörben kell tartani, az illegális bevándorlással szemben pedig fel kell lépni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vasárnapi találkozón olyan fontos témák kerültek szóba, mint a Frontex megerősítése, az unió külső határainak védelme vagy a migránsokat kibocsátó országok stabilizálása. 

Az LMP-s politikus kijelentette: az unió következő költségvetéséről mielőbb, még a jövő évi európai parlamenti választás előtt dönteni kell, az ugyanis lényegesen növelni a védelmi kiadásokat, a vitás kérdések során pedig elvárja a kormánytól a magyar érdekek képviseletét.