Az országos választmány elnöke kiemelte: az Európai Néppártban „egyfajta eljárást” indítottak az MDF ellen, mert Bokros Lajos kilépett a frakcióból, s köze lehet ehhez az MDF és a Fidesz közötti „nem túl szívélyes viszonynak” is. Az MDF a jó viszonyt fent kívánja tartani a konzervatív néppárttal, de szorgalmazzák, hogy a hasonló irányultságú európai pártok egy új szervezeti formában is tömörüljenek. Hozzátette: Bokros Lajos júliustól az európai konzervatívok és reformerek frakciójában tevékenykedik.

Makay Zsolt elmondta: alacsony részvétel mellett jelen állás szerint a Fidesz 2/3-os többséggel nyeri a voksolást, magas részvételnél azonban kiszámíthatatlan az eredmény. Sok szavazó inaktív, őket szeretné az MDF egy konzervatív programmal aktivizálni.

A választmány foglalkozott a fővárosi ügyekkel is; az elnök tájékoztatása szerint felszólították Vaskor Lászlót, hogy azonnali hatállyal lépjen ki a fővárosi MDF-frakcióból. Makay Zsolt ezzel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt időszakban Hock Zoltán és Katona Kálmán többször az MDF nevében szólalt fel, ezek azonban nem tükrözték az ellenzéki párt álláspontját, ezért úgy döntöttek: kiléptetik Vaskor Lászlót, ezzel megszűnik a közgyűlésben az MDF-frakció, így nem lehet majd visszaélni a nevével. Vaskor László független, de MDF-es képviselőként folytatja munkáját a közgyűlésben – fűzte hozzá.

Ezenkívül levelet kívánnak írni a közgyűlés vezetőjéhez azt kérve: teremtse meg annak jogi hátterét, hogy a jövőben MDF-et elhagyó Hock Zoltán és Katona Kálmán ne használhassa a magyar demokrata nevet.

(mdf.hu)