Megjegyezték: az alapítvány javaslata alapján az MNB idén a Körös-Maros Nemzeti Parkban található Geszt község közelében egy 27 hektáros erdőtelepítés megvalósítását tervezi. Ezzel a központi pénzintézet a jegybankok közül a világon elsőként köteleződik el a hosszú távú karbonsemlegesség mellett – tették hozzá.

Hirdetés

Az MNB tavaly már megkezdte a környezetterhelésének kiváltását, a 2019. évi nemzetközi Zöld pénzügyi konferenciájának karbonlábnyomát egy égeres élőhely komplex helyreállítási programjával semlegesíti Pápateszér település területén – idézték fel.

A jegybank közel két éve indította Zöld Programját, amelynek célja, hogy utat mutasson a pénzügyi szektornak a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedés és a klímaváltozás elleni küzdelem elősegítéséhez szükséges finanszírozásban. A jegybank a program keretében egyebek közt tőkekövetelmény-kedvezményt nyújt a zöld háztartási lakáshitelekre, vállalati és önkormányzati megújuló energia projekteket finanszírozó bankoknak, ösztönzi a zöld kötvénykibocsátásokat.

Az MNB vállalása alapján a következő két évben 30 százalékkal, 2025-re pedig 80 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. Tájékoztatásuk szerint ez a vállalás jelentősen meghaladja az Európai Unió jelenleg érvényben lévő 40 százalékos, illetve ennek felülvizsgálata során elfogadni tervezett 55 százalékos kibocsátás-csökkentési célszámát is.

Korábban írtuk

A közleményben arra is kitértek, hogy a jegybank 2021 januárjától alelnöki szinten képviselteti magát a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) által alapított Net Advisory Board-ban is.