Az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke az oktatási jogok biztosához fordult, mert az MSZP álláspontja szerint sérti a világnézetileg semleges oktatás követelményét, hogy „aktuálpolitikát tanítanak a nyolcadikos gyerekeknek történelemnek álcázva”.

A szocialista Kunhalmi Ágnes Aáry Tamás Lajosnak küldött levelében – amelyet az MSZP sajtóosztálya hétfőn az MTI-hez is eljuttatott – azt követeli, azonnal vonják vissza a Történelem 8. az általános iskolások számára című tankönyvet.

Az ellenzéki politikus álláspontja szerint a Horváth Péter és Ispánovity Márta által szerkesztett tankönyv erős politikai narratívát képvisel, ami egybecseng a kormánypártok jelenlegi, legutóbbi hónapokban képviselt aktuálpolitikai álláspontjával a nemzetek közötti vándorlás területén.

Kunhalmi Ágnes többek között arra vár választ az oktatási jogok biztosától: nem sérülnek-e a magyar gyerekek jogai, ha egy állami tankönyvben egy hivatalban lévő politikus beszédéből idéznek egy megosztó témában, egy aktuális kormányzati kampánnyal teljes összhangban, minden forráskritika és ellenvélemény megjelenítése nélkül.

MTI

Fotó: MTI