Az MSZP szerint csak politikai akarat kérdése, hogy Magyarország csatlakozik-e az eurózónához.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Ujhelyi István, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az euró bevezetése stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot jelenthetne a magyar társadalomnak és gazdaságnak. Hozzátette, Magyarország felkészült a csatlakozásra, pusztán politikai akarat kérdése, hogy az ország kéri-e felvételét.

A kormány azonban nem akar az euróval fizető országokhoz csatlakozni, mert akkor jelentősen csökkenne Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök „mozgástere”, megváltoznának azok a körülmények, amelyek alapján ma „kényük-kedvük szerint osztják” a közpénzeket – fogalmazott a politikus. Ujhelyi István úgy látja, hogy a kormányfő azért sem szeretné, ha az ország belépne az eurózónába, mert az szorosabb, mélyebb és tartósabb elkötelezettséget jelente az EU és Magyarország között. Azt a véleményét is ismertette, hogy ha az EU még sokszor kéri számon a miniszterelnökön, hogy mit tett a magyar jogállamisággal, akkor Orbán Viktor „meg fogja kockáztatni az Európai Unióból való kifarolásunkat”. 

Az EP-képviselő végül felszólította a kormányt, hogy „hagyja abba azt a csúnya játékot, amit a forint euróárfolyamával tett” az elmúlt években.

Az ellenzéki politikust kérdezték Gyurcsány Ferenc leveléről, amelyben a DK elnöke alternatív nemzetgyűlés létrehozását javasolja az ellenzéki pártoknak. Ujhelyi István azt felelte, az MSZP számtalanszor bebizonyította, hogy az együttműködésben érdekelt, ezért minden hasonló kezdeményezésre kedvezően fognak reagálni. Hozzátette, úgy viszont nehéz együttműködni, ha a Jobbik és az LMP is saját magával van elfoglalva.