Sajtóértesülések szerint 15 minisztere lesz a Bajnai-kormánynak – persze, ha megszavazza az Országgyűlés a konstruktív bizalmatlansági indítványt ma délután. A kabinetben nincs nő, nyolc poszton maradnak az eddigi tárcavezetők, és hét minisztériumot vezet új ember. A kormánytagok közül gyors statisztikánk szerint ketten már négy korábbi kormányban is tisztségben voltak. A tervezett Bajnai-kabinet legfiatalabb tagja 29, a legidősebb 68 éves.

A délutáni szavazásról kiszivárgott, hogy a Fidesz valószínűleg nem szavaz, az MDF pedig tartózkodik. 193 képviselő igenlő szavazatával lehet kormányt váltani, és most úgy tűnik, hogy 188 szocialista és 16 szabad demokrata képviselő igent mond. A miniszterelnök-jelölt reggel az MSZP országos elnökségével ismertette a kormánynévsort, azután a szabad demokraták frakcióülésén tette ugyanezt, majd a szocialista képviselő-csoportnál is elmondta, kit, milyen posztra szán. A szocialista elnökség ma jóváhagyta a névsort, majd a frakció is meghallgatja Bajnai Gordont.

A Miniszterelnöki Hivatalt Molnár Csaba, eddigi közlekedési miniszter vezeti majd, az eddigi kancellária miniszter, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter lesz a jövőben. Az önkormányzati minisztérium élére új vezető, Varga Zoltán kerül, aki korábban a Békés megyei közgyűlést irányította. Szilvásy György eddigi titokminiszter helyére Ficsor Ádám, a földművelési tárca korábbi államtitkára kerül majd, Gyurcsány Ferenc eddigi kabinetfőnöke. Marad a helyén Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterként, ez azt is jelenti, hogy a korábban napvilágot látott találgatásokkal ellentétben nem lesz önálló Belügyminisztérium, tehát marad továbbra is az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Szintén marad a posztján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Gráf József, Hiller István oktatási miniszter, környezetvédelmi miniszterként szintén megtarthatja pozícióját Szabó Imre. Marad az egészségügyi miniszter, Székely Tamás, a honvédelmi miniszter Szekeres Imre, Szűcs Erikát váltja viszont a Szociális Minisztérium élén, Herczog László. A Külügyminisztériumot Balázs Péter volt uniós biztos veszi majd át Göncz Kingától, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter Hónig Péter, a Budapesti Erőmű vezérigazgató-helyettese lesz. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot, Bajnai Gordon eddigi tárcáját Vahl Tamás, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke veszi át, míg a pénzügyminiszter, akiről legelőször szivárogtak ki információk, valóban Oszkó Péter lesz.

A Fidesz vitázik, de nem szavaz

A Fidesz és a KDNP képviselői nem nyomnak gombot a konstruktív bizalmatlansági indítvány szavazásán, de bent lesznek az ülésteremben, és a vitában is részt vesznek – jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető a két párt frakcióülése után. Mint mondta, úgy döntöttek, hogy az alkotmányos alapintézmények, a jogállam és a demokrácia iránti tiszteletből részt vesznek a vitában, felszólalnak, és elmondják érveiket, ugyanakkor a konstruktív bizalmatlansági indítvány ilyen módon való alkalmazását olyannyira méltatlannak tartják a jelenlegi helyzetben, hogy szavazni nem fognak. Az MDF képviselői tartózkodnak majd a voksoláskor, se igennel, se nemmel nem szavaznak majd.

Nem volt egységes a liberális frakció

A szabad demokraták frakciója nem volt egységes a leendő Bajnai-kormány megítélésében. Az SZDSZ ugyanakkor megszavazza majd a konstruktív bizalmatlansági indítványt. Nemrég volt a szavazás a frakciónál, úgy tudjuk, az arány 15 igen, 3 nem és 1 tartózkodás volt. Nemmel Gulyás József, Béki Gabriella és Velkey Gábor szavazott. Ők hárman már korábban is jelezték, hogy nem támogatják majd Bajnai Gordont, az viszont majd ma derül ki, hogy kapnak-e valamifajta büntetést vagy sem. Gusztos Péter tartózkodott a szavazáson, információink szerint ő korábban, mikor erről pár hete volt szavazás az SZDSZ-nél, ő nemmel szavazott. Az ügyvivői testület is voksolt, 7:4 arányban támogatták Bajnai Gordont. Úgy tudjuk, hogy Draskovics Tibor és Ficsor Ádám volt a két kifogásolt miniszter. Egy SZDSZ-es politikus azt mondta, hogy még mindig nem a végső programot látták.

(MR)