Az MSZP arra szólítja fel a „Magyar Nemzeti Bank igazgatótanácsát”, hogy folytasson le etikai eljárást Matolcsy György ellen, mert sajtóhírek szerint a jegybankelnök Patai Mihálynak, az UniCredit Bank vezérigazgatójának, a Magyar Bankszövetség elnökének luxuslakását használja.

Fotó: mti, kovács attila
Fotó: MTI, Kovács Attila

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: az igazgatótanácsnak a jegybank 2014-ben elfogadott etikai kódexe alapján kellene eljárnia, és – ha igazak a sajtóhírek – meg kell állapítania, hogy Matolcsy György alkalmatlan és méltatlan pozíciója ellátására.    
    
A szocialista képviselő az ügyet ahhoz hasonlította, mintha egy gyárban a szakszervezeti vezető a vezérigazgatónál lakna albérletben.
    
Idézett a jegybank etikai kódexéből, amely még a kisebb ajándékok elfogadásának szabályairól is rendelkezik, valamint leszögezi, hogy ki kell zárni az olyan helyzeteket, amelyek nem teszik lehetővé az elfogulatlan munkavégzést.
    
Az MSZP politikusa Patai Mihálytól az ügy tisztázását kérte, Matolcsy Györgyöt pedig arra szólította fel, hogy ha igazak a sajtóhírek, akkor hozza nyilvánosságra a lakás bérleti szerződését.
    
Kérdésre válaszolva Szakács László úgy vélte, az ügyben ki lehet kérni az Európai Központi Bank véleményét is. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnöknek is állást kell foglalnia, hogy részt vesz-e ebben a „szánalmas, aljas játékban”, vagy lemondatja Matolcsy Györgyöt.

(MTI)