Az MSZP szerint a Fidesz politikája a felelős azért, hogy óriási bérkülönbségek alakultak ki az országon belül.

Fotó: MTI, archív

Gúr Nándor MSZP-alelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: míg Budapesten 246 ezer forint az átlagkereset, addig ez Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 112 ezerrel kevesebb, azaz 134 ezer forint. Szerinte soha nem volt ekkora különbség az átlagkeresetek között.

Felidézte: míg 2010-ben nagyjából 50 százalékkal volt nagyobb a budapesti átlagkereset a borsodinál vagy a szabolcsinál, ma már 90 százalékkal több.

Hangsúlyozta: ez az elmúlt hat-hét év Fidesz-politikájának következménye, a Fidesz ugyanis a gazdagok pártján áll, milliókat hagy nyomorban, néhány tíz-százezer embernek pedig olyan lehetőséget biztosít, amit soha nem látott Magyarország.

Ma milliók nélkülöznek az országban, de azok sem jómódúak, akiknek 246 ezer forint a fizetése, a jómódúak a „Mészárosok, a Garancsik” és sokan mások – fogalmazott.

Szerinte az alacsony bérek megölik az országot, hiszen emiatt egyre többen költöznek külföldre, és munkaerőhiány alakul ki, az alacsony bérek folytatása pedig még alacsonyabb nyugdíj, ami milliókat érinthet.

Az MSZP alelnöke a Jobbik béruniós európai polgári kezdeményezéséről szólva úgy vélte: a Jobbik „vizionál”, „hülyíti az embereket”, és úgy beszél bérunióról, hogy korábban uniós zászlót égetett.

Kijelentette: a jobb megélhetés alapját az teremti majd meg, ha az MSZP kerül kormányra, mert akkor a megélhetés minimumát mindenkinek biztosítja majd a kormány, és arra törekednek majd, hogy a minimálbér nettója érje el az átlagkereset 60 százalékát.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az MSZP-nek a Jobbik-elnök nyugdíjasokat érintő kijelentéséről, kell-e bocsánatot kérnie Vona Gábornak ebben az ügyben, Gúr Nándor azt mondta: az MSZP nem más pártokkal foglalkozik, hanem a nyugdíjasokkal.

Úgy fogalmazott: abban a világban, ahol nagyjából 400 ezren kapnak 28 ezer és 50 ezer forint közötti nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, neki nem a Fidesszel és a Jobbikkal kell foglalkoznia, hanem a nyugdíjasokkal.

Arról, hogy a Fidesz telefonos kampányt indított Vona Gábor kijelentése miatt, Gúr Nándor azt mondta: a Fidesznek nem telefonálgatnia kellene, hanem a nyugdíjasoknak járó nyugdíjemelést kellett volna biztosítania. Hozzátette: szerinte az adatvédelmi biztosnak joga, lehetősége és kötelessége vizsgálatot indítani a kampány adatvédelmi kérdéseivel kapcsolatban.

MTI