Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció
Hirdetés

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-nek nyilatkozva elsőként részvétét fejezte ki pártja nevében a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt első magyar beteg családjának, és kijelentette: az elhunyt beteg és az elmúlt napokban megjelent több eset, beszámoló alapján „már bizton lehet állítani, hogy a jelenleg hatályban lévő protokoll nem lesz alkalmas a vírus terjedésének a megállítására”.

Tömeges vizsgálatra van ahhoz szükség, hogy az egészségügyben dolgozók, illetve a betegség jeleit mutató vagy a betegséggel valamilyen módon kapcsolatba kerülő emberek esetlegesen napokig ne fertőzzenek meg másokat – mondta az ellenzéki politikus.

Közölte, az MSZP szerint ennek feltételei a jelenlegi protokoll alapján nincsenek meg. Ebben mindenképpen lépni kell – mondta Harangozó Tamás.

A szocialista politikus hiányolta, hogy a sajtótájékoztatón oktatási és egészségügyi szakember nem állt ki az emberek elé az első halálesetről, illetve a hétfői iskolabezárásokról tájékoztatva.

Harangozó Tamás teljes felelőtlenségnek nevezte, hogy miközben Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a magyar egészségügyi szakemberek legjobb tanácsaira hivatkozva nyugtatja az embereket, a Magyar Orvos Kamara javaslatait nem veszi figyelembe, és „leszólja”.

A politikus kitért arra is, hétfő reggel – a köznevelési intézmények bezárásával – családok százezrei nem fogják tudni, hogy mi a teendőjük, ugyanis Kovács Zoltán rosszul tudja: a munka törvénykönyve erre a helyzetre nem ad megfelelő megoldást. Így sem a munkavállalók, sem a munkaadók nem tudják, hogyan kell reagálni arra, hogyha hétfőn valaki nem tudja megoldani a gyereke felügyeletét, és nem tud dolgozni menni – mondta Harangozó Tamás hozzátéve: a jelenlegi szabályok szerint ennek elvileg következménye lenne a munkavállalóra.

Közölte, az MSZP azt kérte a kormánytól, jelentse ki, hogy az államigazgatás területén senkit nem érhet retorzió, mert legalább az átállás első néhány napjában nem tudja megoldani a gyermeke felügyeletét. Továbbá kezdeményezték, hogy a kormány kérje meg a magántulajdonban lévő cégeket, hogy emberségesen és rugalmasan álljanak a munkavállalóikhoz – mondta Harangozó Tamás.