A politikus szerint a rendőrkapitány a vitatott nyilatkozatában csak tényeket és adatokat közölt, ezért ahelyett, hogy leváltják, támogatni kellene. Káli Sándor elmondta: délelőtt telefonon tárgyalt Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszterrel, akitől egyeztetést kért. Ez várhatóan hétfőn lesz, az országos és a megyei rendőrfőkapitány társaságában.

A polgármester hozzátette: Pásztor Albertet kiváló szakembernek tartja, de mint fogalmazott, az elmúlt időszak eseményei túllépték a rendőrség lehetőségeit és a romakérdés országos probléma lett.

A vasárnap öt órára tervezett békés demonstrációval egyetért, a megmozduláson a polgármester és több MSZP-s helyi és országgyűlési képviselő is jelen lesz.

A Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója szerint Pásztor Albert kapitányságvezető eddigi rendőri munkája mind a civil, mind a szakmai közvélemény előtt elismerést váltott ki. A miskolciak szerint a városi rendőrkapitány a rendőrség nehéz anyagi helyzete ellenére is jó színvonalon teljesítette munkáját, ezért arra kérjük Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy vizsgálja felül az ügyben meghozott intézkedését – írta a Fidesz nevében Szinay Attila, a KDNP képviseletében pedig Garamvölgyi Attila önkormányzati frakcióvezető.

A Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Farkas Félix a rendészeti és igazságügyi minisztert döntésének átgondolására kéri. Farkas Félix sajtóközleményében azon véleményének ad hangot, hogy Pásztor Albert leváltásával súlyos feszültséget keltett, amiből a tisztességesen élő cigányok is megkapják a részüket és Draskovics Tibornak le kellene mondania. A továbbiakban arra kéri a szocialista minisztert, hogy gondolja át döntését és helyezze vissza pozíciójába a kapitányt.

Lakatos Attila borsodi cigányvajda felháborodott a rendőrkapitány leváltásán. Pásztor Albert nyilatkozatát nem tartja rasszistának. A cigányságot viszont bírálja az elkövetett bűncselekményekért. A Hír Televíziónak a borsodi cigányvajda elmondta: felveszi a kapcsolatot az országos cigányvajdával is az ügyben. „Ne Pestről osszák az észt, mert az nem ér el idáig. Jöjjenek el ide, éljenek itt, és nézzék meg milyen itt a helyzet.” – jelentette ki a Borsod Online-nak.

„Vérzik Draskovics szíve” a kirúgott miskolci rendőrkapitány miatt

Az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére más beosztásba helyezte a miskolci rendőrfőkapitányt Bencze József országos rendőrfőkapitány és vizsgálatot indított pénteki nyilatkozata miatt. Pásztor Albert arról beszélt: cigányok követték el decemberben és januárban az utcai támadásokat.

Draskovics Tibor rendészeti miniszter váltotta le a miskolci rendőrkapitányt. Az igazságügyi és rendészeti miniszter ezt a köztelevízió szombat reggeli műsorában közölte. Azt is elmondta: erkölcsi okokból döntött így, azt nem mérlegelte, hogy milyen következménye lesz ennek a rendőrség szervezetén belül.

A szocialista politikus arra hivatkozik: a miskolci kapitány átlépett egy határt, amikor tegnapi sajtótájékoztatóján megkülönböztette a cigány és a magyar bűnelkövetőket. Draskovics Tibor hozzátette azt is: „vérzik a szívem, mert egy tapasztalt és sikeres rendőrről van szó”.

Az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot is indított Pásztor Albert tegnapi nyilatkozata miatt. Mint ismert: a rendőr arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy cigányok követték el decemberben és januárban a miskolci utcai támadásokat.

Miután Gusztos Péter szabad demokrata képviselő bírálta nyilatkozatát, kifejtette azt is: a rendőrség nem tartja nyilván a magyar állampolgárok nemzetiségét és hovatartozását, de a kihallgatások során a gyanúsított – családi körülményei mellett erről is nyilatkozik. Bár ez a személyi nyilvántartásokba nem kerül be, a büntetés kiszabásáig figyelembe vehető, hiszen ez akár enyhítheti is cselekményének megítélését.

Miskolcon az elmúlt két hónapban több járókelőt is megtámadtak, táskákat, mobiltelefonokat, pénztárcákat vettek el tőlük. A rendőrség 11 embert vett őrizetbe a támadások miatt – köztük hat fiatalkorút.

Pásztor Albert úgy látja: ideje beszélni a problémáról, hogy elkerüljék a várható etnikai összecsapásokat.

(hírTV, FH, Boon)