A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalást adott ki Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétvégi hírügynökségi nyilatkozatával és hétfői sajtótájékoztatójával kapcsolatban, mert az ott elhangzott nyilatkozatok „Fellegi Tamás személye és nemzetközi tárgyalásai kapcsán több súlyos tárgyi tévedést tartalmaznak”.

„A magyar kormány olajügyekben, olajárakról nem tárgyalt és a jövőben sem tárgyal az orosz partnerekkel. Ezekben a kérdésekben a két ország vállalati szinten, magyar oldalról magáncégek útján tart kapcsolatot. Így a miniszter legutóbb, január 17-én sem ebben az ügyben látogatott Moszkvába. Utazásának célja ezúttal a pénzügyi és atomenergetikai együttműködési lehetőségek feltérképezése volt” – írja közleményben a minisztérium. „A tárcavezetőt az orosz fél – ahogy korábban is mindig – a diplomáciai kapcsolatokban nemzetközileg elfogadott, megfelelően magas szinten fogadta. Fellegi Tamás Szergej Kirijenkóval, a ROSZATOM vezérigazgatójával, volt kormányfővel és Dmitrij Pankin pénzügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszéléseket. A belpolitikai indíttatású megszólalás az egyeztetés résztvevőinek lekicsinylésével egy magyar minisztert céloz, ám egy korábbi orosz miniszterelnököt sért.”

A tárca Török Zsolt figyelmébe ajánlja, hogy Fellegi Tamás nem nemzetgazdasági, hanem nemzeti fejlesztési miniszter. E minőségében, magyar-kínai és magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosként, a magyar-ukrán gazdasági vegyes bizottság elnökeként rendszeresen utazik a partnerországokba. A tárcavezető-kormánybiztos a magyar érdekek érvényesítésén, hazánk keleti kapcsolatainak élénkítésén dolgozik főként az energetikai, közlekedési, pénzügyi és kereskedelmi együttműködésekben.

„Fellegi Tamás nemzetközi tárgyalásai a hazai benzinárak alakulására nincsenek, nem is lehetnek befolyással, hiszen azt alapvetően a kőolaj világpiaci ára, a dollár-forint keresztárfolyam és az e két fő tényező által meghatározott termékárra rakodó adótartalom határozza meg. A nemzeti fejlesztési miniszternek ezek egyikére sincs közvetlen ráhatása. A Magyar Szocialista Párt az elmúlt években egyebek mellett az orosz államadósság eltüntetésével, a moszkvai kereskedelmi képviselet ügyével, a Malév elhibázott privatizációjával és kétes értékű részleges visszaállamosításával mutatott példát abból, hogyan képzeli el Magyarország keleti kapcsolatainak alakítását. A kormány az efféle gyakorlattal egyértelműen és végérvényesen szakítani kíván. A számos területen megörökölt visszás helyzetek megnyugtató rendezése folyamatos egyeztetéseket, a kompromisszumok kitartó keresését igényli. A külföldön is hiteltelenné vált szocialista kormányok okozta károk helyrehozatala időigényes folyamat” – zárul a közlemény.