Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség.

Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) listájának 36. helyén szerepel, a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés április 22-én lett jogerős.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. Jelöltté válását követően azonban a bíróság felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát.

A döntés előtt Czeglédy Csaba is szót kapott. A jelölt azt mondta, szeretne aktívan részt venni a választási kampányban a hátralévő három hétben a jelölőszervezet és a baloldali közösség érdekében. Azt is mondta, nagy valószínűséggel nem lesz EP-képviselő, ennek ellenére nem tartja magát „kamujelöltnek”.