A korábbi tárgyaláson a gárda tagjai döntötték el, ki mehet be a tárgyalóterembe és ki nem, az Országos Cigányönkormányzat megjelent képviselőit pedig kivezették a rendőrök. A következő per másfél hét múlva lesz – és sok mindenben más lesz, mint az előző. Például nem lesznek ott az OCÖ képviselői – mondta Kolompár Orbán elnök.

Jogi értelemben viszont bekapcsolódik a tárgyalásba a Cigányönkormányzat, és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a MAZSIHISZ is. Ehhez a bíróság is hozzájárult. Az OCÖ-elnök azt mondta, egyebek közt videofelvételekkel segítik majd az ügyészség munkáját. Kolompár Orbán szerint nagyon sok olyan anyag van, amit egyébként az ügyészség tud használni a bizonyítási eljárás után.

A Magyar Gárda volt a téma Gyurcsány Ferenc beszédében is tegnap este, az MSZP által rendezett Békenapon. A kormányfő arra kérte a polgármestereket, képviselőket és minden politikust, hogy ne működjenek együtt a szervezettel és az azt létrehozó Jobbikkal.

Gyurcsány Ferenc:

– A Magyar Gárda a 20. századi magyar történelem legbrutálisabb és legtragikusabb örökségének hordozója és mint ilyen, nem jelenthet a harmadik Magyar Köztársaság demokráciája számára semmilyen lehetőséget együttműködésre.

A május 19-i Gárda-tárgyalásra csak előzetes regisztrációval juthat be pontosan 63 ember. Aki kívül reked, az a bíróság épülete előtt, rendőrségi biztosítás közepette várakozhat majd.

(MR)