Az InfoRádió úgy értesült: Gyurcsány Ferenc kormányfő három emberrel is tárgyalt, akiket alkalmasnak vélt az egészségügyi miniszteri poszt betöltésére.

Legutóbb, csütörtökön Székely Tamással, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőjével beszélt – ő indul a legnagyobb eséllyel a tisztségért folytatott versenyben. Ő az, aki a minszterelnök bizalmát leginkább élvezi, ennek jele, hogy rábízta a kormányfő az orvosszervezetekkel folytatott tárgyalások levezetését a vizitdíj-kompenzációról és a háziorvosi finanszírozásról.

Az ellenzék is jó szakembernek tartja

Ráadásul Székely Tamást az MSZP-frakció is támogatja, az ellenzék pedig kifejezetten jó szakembernek tartja. Ugyanakkor az SZDSZ szívesebben venné, ha nem Székely Tamás lenne a befutó.

Az InfoRádió úgy tudja, a másik egészségügyi miniszterjelöltet, Kökény Mihály szocialista egészségpolitikust is támogatja a szocialista képviselőcsoport, igaz a politikus azt hangoztatja, hogy nem szeretne ismét bársonyszékbe ülni.

Kormányközeli értesülés szerint Gyurcsány Ferenc egyeztetett olyan személyekkel is, akik nincsenek a nagypolitika előterében. Ők az orvosszakmából jönnének, és nevük csak annyira lehet ismert, mint amennyire Horváth Ágnesé volt az egészségügyi államtitkári kinevezése előtt.

Horváth Ágnes a versenyszférában próbál szerencsét

Kormányközeli forrás szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő egyeztet az új egészségügyi miniszter személyéről a frakcióval, egyúttal megvárja az SZDSZ vasárnapi rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésének eredményét.

Mint arról az InfoRádió hétfőn beszámolt, Kincses Gyula egészségügyi államtitkár április 30-a után visszatér korábbi munkahelyére, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézethez főigazgatónak.

Rapi Katalin szakállamtitkár sem hagyja el az ágazatot, ő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyetteseként folytatja a munkát. Horváth Ágnes távozása után, mint mondta, kipiheni magát, majd pedig, úgy tudjuk, a versenyszférában próbál szerencsét.

(inforadio.hu)